Ponedeljak 07.10.2013.
20:53
Mondo

"Farma" važnija od pozorišta i muzeja?!

Zapanjen činjenicom da se kulturna javnost, kao ni kulturne rubrike u srpskim medijima, ne učestvuju u izboru direktora Narodnog pozorišta i Muzeja savremene umetnosti
 

Upravni odbori Narodnog pozorišta i Muzeja savremene umetnosti raspisali su javni konkurs za izbor direktora, čime su uspostavljeni kriterijumi i otvorena vrata profesionalizaciji u ustanovama kulture u Srbiji.

Ministarstvo je, međutim, zapanjeno činjenicom da kulturna javnost, kao ni kulturne rubrike u srpskim medijima, uopšte ne učestvuje u tom veoma važnom procesu.

"Kulturna javnost bi ovom indiferentnošću mogla da dovede do toga da nakon izbora direktora ove dve ustanove izgubi svaki kredibilitet da prema tom izboru bude kritična".

Isto gubljenje moralnog prava dogodiće se i medijima, "za koje izbor direktora dve važne kulturne institucije nije tema, barem koliko i ulazak jednog presuđenog kriminalca u Farmu".

Zadatak Ministarstva je da uspostavi kriterijume za izbor direktora ustanova kulture, da obezbedi transparentnost postupka i da garantuje za korektnost procedure. Ministarstvo, međutim, niti može niti treba da učestvuje u proceduri, još manje da javno poziva potencijalne kandidate da se prijave, a najmanje da ima svog kandidata, navodi se u saopštenju.

"Ministarstvo, međutim, ima pravo i treba da upozori i medije i kulturnu javnost na njihovo dobrovoljno odsustvo iz tog procesa i zapanjujuću indiferentnost prema problemima koji im život znače", zaključuje se u saopštenju.

2024 © - Vesti online