Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Utorak 11.06.2013.
19:52
S. Aleksendrić - Vesti A

Nostalgičari zavirili u prošlost

Nostalgična sećanja i dah starih, dobrih vremena oživeli su ovih dana u Beogradu kroz multimedijalnu izložbu ''Živeo život''. Niz retro priča, upotpunjenih autentičnim eksponatima, stavile su u središte život običnog čoveka u bivšoj Jugoslaviji od 50-ih do 90-ih godina prošlog veka.

KIOSK MAMIO POSETIOCE: U redu za viršle sa senfom
 

Svima koji su poželeli da zavire u prošlost pružena je prilika da uživaju svim čulima. Zahvaljujući posebno patentiranom uređaju nostalgičari su mogli da osete miris čuvenog briona, koji se kupovao u svakoj samoposluzi i bio dostupan svakom radnom čoveku, potom miris pitralona, sladoleda od vanile na točenje, cigaret-žvaka,

Crveni kiosk


Na samom ulazu u Robnu kuću Beograd, koja je poslužila kao izložbeni prostor, pažnju posetilaca mamio je čuveni crveni kiosk u kojem su nekada barene viršle u loncu od rostfraja, a služile se u zemičkama sa razređenim senfom. Devojka, koja ovu nekada omiljenu užinu priprema na stari način, ima pune ruke posla, stariji žele da osete davno zaboravljeni ukus, a mlađi da vide šta je u tome tako posebno...

zagorelog mleka...


- Pita sa jabukama posuta prah šećerom, kao iz stare rerne moje bake - žudno je udisala miris starija dama vraćajući se na tren u detinjstvo.


Među posebno zanimljivim segmentima izložbe je - samoposluga. U vreme kada su potisnule bakalnice i piljare, bile su pravi hit. Sistem samoposluživanja do tada beše nepoznat čoveku samoupravljaču, a šoping molovi nisu postojali ni u mašti. Beli rafovi, metalne korpe sa plastičnim crvenim ručkama, bučne masivne kase, stari novac sa mnogo nula... Na jednoj od polica kutija plazma keksa na kojem su generacije odrasle, pa frutolino, medolino, čokolino.


Na ukuse u kojima se uživalo trebalo je da podsete i Rubinov vinjak, piće koje se nalazilo u bifeu regala svake pristojne kuće, potom cedevita, kokta kao domaći odgovor na koka-kolu. Bilo je to vreme borosana, plavih i belih, posebno dizajniranih za radnice, tetkice, nastavnice, medicinske sestre, sve zaposlene žene koje dugo stoje na nogama.

HIT MEĐU AUTOMOBILIMA: Fijat 1300
 


Bele startas patike, koje je proizvodilo Borovo, bile su domaći odgovor na popularne starke, ali mnogo jeftinije i dostupnije pionirima i omladincima. Dame su krojeve vadile iz "Bazara", "Praktične žene", "Nade"... Neke žene su već tada sebi mogle da priušte firmiranu odeću. Da je tako svedoči i jedan originalni Šanelov komplet, koji je za izložbu organizatorima ustupila supruga tada uglednog privrednika. Nosila ga je samo jednom, na Pulskom festivalu, šezdeset i neke...


Garderoberi su nam nekada bili slični: male crne hajine, široke kravate, Beko sakoi, najlonske košulje, tergal suknje. I stanovi su ličili jedni na druge. Na izložbi je predstavljena tipična soba 70-ih godina prošlog veka u kojoj se okupljala prosečna jugoslovenska porodica. Regal, trosed i fotelje, prostrte jambolije. Na stolu beli, uštirkani milje... Naravno, i televizor EI Niš. Gledali smo Dnevnik, "Laku noć, deco", "Indirekt", "Karavan", "Grlom u jagode", "Poletarac"...

UNISOVA PISAĆA MAŠINA: Kucani važni izveštaji i tekstovi
 


Šefovi su u svojim kancelarijama sedeli za drvenim stolovima, na Unisovim pisaćim mašinama kucali su se važni izveštaji, Iskrini telefoni bili su usijani, a nezaobilazni detalj bila je i slika Josipa Broza Tita.


Oni koji su pod naletom emocija morali da se odmore, mogli su to da učine na starim sedištima Jatovih aviona. Putovalo se sa popularnim crvenim pasošem. Bez viza, naravno.


Kroz muzički vremeplov predstavile su se zvezde tog vremena. Od Mileta Lojpura do EKV. Bez fiće, bube, lade, vespi i tomos motora teško je i zamisliti godine koje su prošle. A na posebnom uređaju mogle su se čuti i legendarne replike poput one Mladena Delića: "Ma, ljudi da li je to moguće?"
Da, moguće je sačuvati lepe uspomene!
 

Nešto od Ćire, nešto od Pikasa


Iz Zagreba, specijalno za izložbu, stigao je šal Ćire Blaževića iz 1982. godine kada je Dinamo bio prvak Jugoslavije, zatim dres Kreše Ćosića, Pikasov plakat specijalno urađen za film "Bitka na Neretvi", potom plakat za film "Samo jednom se ljubi" Rajka Grlića.


Za ljubitelje filma napravljen je bioskop sa originalnim stolicama na kojima se sedelo pedesetih godina u čačanskom bioskopu Sutjeska.

POVEZANE VESTI

Utorak 11.06.2013. 23:14
Ko se nebi secao Tristaca,ucio sam na njega da vozim kao tinejdzer,onako na brzaka dok cale spava,pa vratim kljuceve tamo gde su bile,i tako stalno,dok jednog dana nisam nagrabusio,xaxaxaaaa (taman da ukradem kljuceve,a cale me zgrabi za "Uvce" ) bila su to divna i srecna vremena
Petak 14.06.2013. 08:07
eeee.. na sta smo spali... eno ga gazda od virsli, sedi pored kioska da ga neko ne opljacka... procitah negde da je za prvi dan prodao 250 pari virsli sa razvodnjenim senfom.. jos da su zemicke dovoljno bajate i utisak skoro potpun.... ali jedno je ostalo isto.. j.... su nas u dok je postojala sfrj, j... nas i sad... ovaj gazda od virsli za jedan dan uzeo 35000 dinara a mi ostali ima da crncimo za te pare do kraja meseca i jos da molimo Boga da nam uplate platu na vreme.... eeee na sta smo spali.... i nismo za bolje nego za virslu od nerasta i gmo soje i razvodnjeni c senf.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online