Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/
0
Četvrtak 12.03.2015.
14:23
Vesti A

Kongres bez velova

Rasprava o tradicionalnom odevanju muslimanki u Bosni i Hercegovini počela je, prema podacima Islamske zajednice, još između dva svetska rata. Tada se javilo pitanje da li su zar i feredža, kojima su muslimanke pokrivale lica, bile stvar običaja ili vere.

Reuters/M.I.
Da li je pokrivanje lica kod muslimanki stvar običaja ili vere?

Svetovni modernisti su tražili odbacivanje tradicionalne nošnje uopšte, a sa njim i otkrivanje lica i glave žena, kako bi se preuzeo evropski način oblačenja, a žene uključile u javni život bez ograničenja.

Verski modernisti su zastupali načelan stav da je pokrivanje lica muslimanke stvar običaja, a ne nalog islama, dok su tradicionalisti bili za zadržavanje postojeće ženske muslimanske nošnje i potpuno isključivanje žene iz društva i javnog života. Zato su se protivili i fotografisanju muslimanki za lična dokumenta.

Otkrila se samo jedna

Aktivnosti AFŽ-a u ukidanju zara i feredže nisu svugde bile uspešne. Tako je, na primer, Sreski odbor AFŽ-a Vlasenica u izveštaju Zemaljskom odboru AFŽ-a iz jula 1947. naveo sledeće: "Po povratku delegata sa kongresa održali smo u Vlasenici širu konferenciju na kojoj su naši najbolji frontovci muslimani govorili o rezoluciji donetoj na kongresu i o potrebi oslobođenja žene muslimanke od zara. Konferencija nam nije uspela, jer i sami drugovi muslimani, najistaknutiji frontovci, nisu uticali na svoje drugarice kako bi one primerom prednjačile. Skinula nam je zar svega jedna žena i to žena koja je uvek nosila zar, žena iz najuglednije muslimanske familije u gradu".

Posle Drugog svetskog rata i socijalističke revolucije u Jugoslaviji ponovo se na stolu našlo pitanje muslimanske ženske nošnje. Tada je ona označena kao prepreka emancipaciji muslimanke i zatraženo je da se nošnja ukine.

Akciju za ukidanje zara i feredže u BiH započeo je Antifašistički front žena (AFŽ) na svom Drugom kongresu jula 1947. u Sarajevu.

Doneta je rezolucija o pokretu muslimanki za skidanje zara. U redakcioni odbor za sastav rezolucije ušle su: Zehra Muidović, Sida Omerbašić, Mara Mitrov i Antonija Mandžić.

Tradicionalne marame i tkanine kojima se pokriva žensko lice označeni su kao "simbol nekadašnjeg neravnopravnog položaja muslimanke i ostatka teške prošlosti koji danas otežava njihovo puno učešće u političkom, društvenom i privrednom životu žene".

Rezolucija je opisala položaj žene u BiH kao vrlo težak, a u tom okviru položaj muslimanke kao najteži. Iznet je i niz optužbi na norme i praksu: obespravljenost, ekonomska beda, ogroman broj nepismenih, prikraćenost u imovinskim pravima, ekonomska zavisnost od muža i porodice, ponižavajuće mnogoženstvo u braku, napuštanje žena od muža bez ikakvih razloga.

"Pored svega ovoga, kao teški okovi sputavali su muslimanku nazadni običaji koji su postali drugi nepisani zakon, i koji su njen, ionako težak položaj, učinili još težim. Ti običaji prevazišli su i verske propise i nametnuli muslimanki zavijanje u feredžu i zar", stajalo je u Rezoluciji AFŽ-a u kojoj se dalje kaže da je jedan deo žena, većinom iz gradova, uspeo da se oslobodi ove nošnje.

Muslimanke delegatkinje na kongresu su pokrenule akciju za skidanje zara koju je kongres prihvatio. Kongres je, takođe, uputio i "svoje borbene pozdrave svojim sestrama Šiptarkama sa Kosova i Metohije koje su skinule feredžu kao teret prošlosti". Tada su neke muslimanske delegatkinje na kongresu demonstrativno skinule zarove.

Područni organi AFŽ-a širom BiH održali su brojne sastanke na kojima su prenošeni zaključci sa Drugog kongresa. Organizacione jedinice Narodnog fronta održavale su sastanke s uglednijim muslimanima, a naročito sa imamima, islamskim sveštenicima da prenesu stavove da se skidanje zara i feredže ne kosi s verskim propisima.

Iz izveštaja područnih organizacija AFŽ-a može se steći utisak o uspešnosti ove političke akcije: tokom jula i avgusta u Banjaluci je zar skinulo 106 žena, Tuzli 115, Modriči 24, u srezu Lopare 62, u Doboju dve žene, u Derventi 13, u Srpcu dve, u Rogatici 13, u Bijeljini 13...

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online