Ponedeljak 6. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 22.12.2012.
21:52
Vestionline A

O jagodama i krvi

Knjiga novinara Dejana Jeremića “O jagodama i krvi”, u izdanju Izdavačke kuće “Klet”, na specifičan način obeležila je kraj ove godine u kojoj su dominirala laka estradna štiva prigodna za jednokratnu upotrebu u vozu, čekaonici i na godišnjem odmoru. Otuda se Jeremićeva knjiga izdvaja stilom i porukom, ona je hronika koja analizira, komentariše i opominje a publicistika dobija dokument u kojem će se naći mnogi akteri javnog života.

Putopis o glavobolnoj srpskoj sudbini i putovanje po lavirintima koji su apsurdni koliko i tragikomični, piše u recenziji knjige novinar Ljubodrag Stojadinović
 

- "O jagodama i krvi" je putopis o glavobolnoj srpskoj sudbini i putovanje po lavirintima koji su apsurdni koliko i tragikomični“, piše u recenziji knjige novinar Ljubodrag Stojadinović.

U Srbiji, je, naravno, istina apsurdnija od bilo kakve i bilo čije autorske fikcije i nema tog uma koji može da smisli ono što krojači sudbine već nisu uradili ili će učiniti. Jeremić uspešno prepisuje tu stvarnost koja u njegovoj kolumnističkoj hronici postaje markesovski apsurdna i neverovatna. Njegovo bogato novinarsko iskustvo daje mu mogućnost pisanja o svim sferama društva u širokom dijapazonu tema koje opterećuju svakodnevicu. Politika, kriminal, Crkva, estrada, sport, kultura, fenomeni, masmediji… provejavaju Jeremićevim kolumnama u kojima pisac britkim perom i stavom ne prašta nikome.


Pišući, Jeremić koristi osoben stil, koji je gradio sam, u čemu mu je pomagala paradoksalna stvarnost. On se nimalo ne trudi da bilo koju situaciju ili bilo kojeg aktera okiti idiličnom aurom jer za to ne postoje razlozi.

- Jeremić svojim ličnim životom svedoči da se za promenu sistema normi i sistema života vredi boriti. Kao potvrda Marksovih reči da ’društveno biće određuje čovekovu svest’, odnosno da način na koji čovek živi i privređuje za život određuje njegov način mišljenja, autor u ovim kolumnama poziva na akciju, kaže jedan od recenzenata Jeremićeve knjige, novinar Vladan Alimpijević.


Kao hronika srpskog tranzicionog duha, Jeremićeva knjiga se opire ništavilu. Lozinka njegove priče jeste istina, koja izgleda kao pretnja svima i svemu, i rezolutni, gorki, ponegde srditi otklon i otpor autora oštrom ironijom, koja je pokatkad na samoj granici sarkazma. Pisac ove knjige nudi budućnosti almanah kojim svoje novinarske gene prenosi nekim novim generacijama. "O jagodama i krvi" je taj genetski kod.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online