Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Ponedeljak 10.09.2012.
10:52
Večernje novosti A

Kusturica: Glavna ulica - "Mlada Bosna"

Emir Kusturica potvrdio je da će se glavna ulica u Andrićgradu zvati "Mlada Bosna", poručivši onima koji ovu organizaciju, kojoj je pripadao i Ivo Andrić, nazivaju "nacionalističkom" da istorija govori da su njeni članovi bili i Srbi i muslimani, pa čak i Hrvati.

Emir Kusturica: "Mladoj Bosni" pripadao je i Ivo Andrić, mnogi Srbi, Muslimani, pa i Hrvati...
 

Govoreći o nameni zgrada u Andrićgradu, Kusturica je naveo da je odlučeno da se umesto robne kuće, koja je bila predviđena, taj funkcionalni prostor iskoristi za Akademiju lepih umetnosti.


- Planiramo da se na njoj osnuje osam katedri od režije do muzike, a da već naredne godine u nju upišemo oko stotinu sudenata - rekao je Kusturica.


Spremna za useljenje je i prostorija knjižare koja će se, kako kaže slavni režiser, zvati "Ili, ili".


- Manje je poznato da je pisac Ivo Andrić, kome je Andrićgrad posvećen, crpio svoj egzistencijalni pogled na svet iz dela filozofa i književnika Serena Kjerkegora pod nazivom "Ili, ili" - kaže Kusturica.
 

Kao u svetu

U glavnoj ulici će se nalaziti buregdžinica, ćevabdžinica, zlatara, picerija, kafić i pekara, kako kaže Kusturica, po svetskim uzorima.

U knjižari se nalazi veliki drveni sto, police za knjige i prostor za vinske flaše.


- Vino i knjige su povezani umetničkim nitima, tako da će ovde, osim knjiga, moći da se kupe i mnoga domaća i svetska vina - najavio je Kusturica.


Slavni režiser i graditelj Andrićgrada tvrdi da će multipleks bioskopa biti otvoren 5. oktobra.


- U njemu će moći da se gledaju filmovi na najvišem tehničkom i svetskom nivou u salama koje se u Parizu već akustički obrađuju - kaže Kusturica.


Za Kusturicu je ponos Andrićgrada zgrada pozorišta koje će biti otvoreno 2014. godine i u kome će se, istovremeno sa Parizom, igrati opera "Na Drini ćuprija" koju će on režirati.

- To će biti kulturna vikend ponuda Andrićgrada - kaže Kusturica.


Monumentalna zgrada opštine na Trgu Nikole Tesle je skoro završena, nedostaje samo još hrastov pod na prvom spratu i rasveta oko nje.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 10.09.2012. 18:16
Mlada Bosna je patriotska organizacija koja je samo željela prisajedinjenje matici Srbiji.A-U monarhija je bila okupator,malo prefriganiji i opasniji od Turaka.Zato slava Gavrilu,Čubilovićima,Mehmedbašiću,Andriću,Gaćinoviću i svim ostalim .
Ponedeljak 10.09.2012. 11:33
У тој улици "Младе Босне" требало би да уместо броја 6 стоји МИ6.
Ponedeljak 10.09.2012. 14:46
Kusta CAR !
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online