Ponedeljak 10.09.2012.
10:52
Večernje novosti

Kusturica: Glavna ulica - "Mlada Bosna"

Emir Kusturica: "Mladoj Bosni" pripadao je i Ivo Andrić, mnogi Srbi, Muslimani, pa i Hrvati...
 

Govoreći o nameni zgrada u Andrićgradu, Kusturica je naveo da je odlučeno da se umesto robne kuće, koja je bila predviđena, taj funkcionalni prostor iskoristi za Akademiju lepih umetnosti.


- Planiramo da se na njoj osnuje osam katedri od režije do muzike, a da već naredne godine u nju upišemo oko stotinu sudenata - rekao je Kusturica.


Spremna za useljenje je i prostorija knjižare koja će se, kako kaže slavni režiser, zvati "Ili, ili".


- Manje je poznato da je pisac Ivo Andrić, kome je Andrićgrad posvećen, crpio svoj egzistencijalni pogled na svet iz dela filozofa i književnika Serena Kjerkegora pod nazivom "Ili, ili" - kaže Kusturica.
 

Kao u svetu

U glavnoj ulici će se nalaziti buregdžinica, ćevabdžinica, zlatara, picerija, kafić i pekara, kako kaže Kusturica, po svetskim uzorima.

U knjižari se nalazi veliki drveni sto, police za knjige i prostor za vinske flaše.


- Vino i knjige su povezani umetničkim nitima, tako da će ovde, osim knjiga, moći da se kupe i mnoga domaća i svetska vina - najavio je Kusturica.


Slavni režiser i graditelj Andrićgrada tvrdi da će multipleks bioskopa biti otvoren 5. oktobra.


- U njemu će moći da se gledaju filmovi na najvišem tehničkom i svetskom nivou u salama koje se u Parizu već akustički obrađuju - kaže Kusturica.


Za Kusturicu je ponos Andrićgrada zgrada pozorišta koje će biti otvoreno 2014. godine i u kome će se, istovremeno sa Parizom, igrati opera "Na Drini ćuprija" koju će on režirati.

- To će biti kulturna vikend ponuda Andrićgrada - kaže Kusturica.


Monumentalna zgrada opštine na Trgu Nikole Tesle je skoro završena, nedostaje samo još hrastov pod na prvom spratu i rasveta oko nje.

2024 © - Vesti online