Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 13.11.2011.
21:45
RTS A

Unesko zabranio zidanje Đurđevih stupova

Velike kule manastira Đurđevi stupovi neće moći dalje da se zidaju u visinu, preporuka je Uneska. Obnova će biti nastavljena, ali u skladu sa strogim pravilima koja se moraju poštovati, kako autentičnost ne bi bila narušena, a manastir i dalje ostao na listi svetske kulturne baštine, poručio je Unesko.

Preporuka Uneska da se obustavi dalja izgradnja kula-stupova, koje su simbol manastira, teško je pala i bratstvu i vernicima. Otac Gerasim, starešina manastira Đurđevi stupovi, kaže da su veoma iznenađeni odlukom Uneska.

"Nadamo se da ta odluka nije definitivna i da će stručni ljudi o tome još razmisliti i definisati. Nadamo se da će manastir Đurđevi stupovi zajedno sa kulama, koje su simbol manastira, zablistati u punom sjaju kao u doba Nemanjića. To je želja i volja naroda, i on to očekuje, kaže otac Gerasim."

Bratstvo se nada da će se naći rešenje, uz puno poštovanje stručnosti, za napredak u obnovi. Razočarani su i vernici, koji željno iščekuju da hram zablista u punom sjaju.

"Ovo što je do sada urađeno veoma je lepo, ali je bez kula-stupova nepotpuno. One su ukras manastira i zato smo mi vernici tužni ukoliko na ovome ostane. Svi smo se radovali i godinama učestvovali u akciji Podignimo stupove, sada odjednom ta odluka Uneska."

Akademik Jovan Nešković, koji je rukovodio obnovom manastira više od tri decenije, napravio je maketu idealne rekonstrukcije Đurđevih stupova, po kojoj visina kula nadmašuje kupolu. To rešenje nije moguće primeniti zbog toga što bi, kako su ocenili stručnjaci Uneska i Republičkog zavoda za zaštitu spomenika, time bili narušeni osnovni konzervatorski principi obnove.

Mišljenje misije Uneska koja je posetila celo područje Starog Rasa, Sopoćana i Đurđevih stupova, jeste da se u manastirskom komplesu u celini ništa više ne bi smelo raditi, uključujući i radove na crkvi. Čak i dosadašnji stepen intervencija radi revitalizacije manastirskog kompleksa isuviše je veliki u odnosu na ono što je autentično ostalo sačuvano pre konzervatorskih radova.

Dalje izvođenje kula je zabranjeno zato što ni projektom obnove crkve nije bilo predviđeno obnavljanje kula u celini već samo u onoj meri do koje postoje sigurni podaci i u meri zaštite tog prostora, objašnjava Marina Nešković iz Republičkog zavoda za zaštitu spomenika.

"Što je spomenik značajniji - kao što je to slučaj sa Đurđevim stupovima, koji su na listi svetske kulturne baštine - to su i rigoroznija pravila obnove, kaže ona.

Manastir Đurđevi stupovi bio je više puta rušen. Posle tri veka od poslednjeg rušenja, pre desetak godina, počela je poslednja faza obnove. Akciju "Podignimo stupove, obnovimo sebe", pored države, podržali su i sportisti, umetnici, vernici i brojni prijatelji Đurđevih stupova.

Stručnjaci iz Republičkog zavoda naglašavaju da se sa prestankom obnove stupova-kula ne završava obnova manastira, ali da će se raditi po rigoroznim pravilima kako se ne bi narušila autentičnost ove svetinje i kako bi manastir ostao na Listi svetske kulturne baštine.  

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online