Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 21.10.2011.
19:49
Beta A

Predstavljena Sabrana dela Ive Andrića

Sabrana dela Ive Andrića u 20 tomova, kao dosad najcelovitiji prikaz dela tog dobitnika Nobelove nagrade 1961. godine, predstavljena su u Skupštini Beograda.

Ivo Andrić, književnik i dobitnik Nobelove nagrade
 

Kapitalno izdanje opusa Ive Andrića, dopunjeno novim tekstovima iz njegove zaostavštine i fonda objavili su Nova knjiga iz Podgorice i Štampar Makarije iz Beograda.

Sabrana dela nobelovca priređena su pred ovogodišnji Sajam knjiga u Beogradu i u godini obeležavanja 50. godišnjice dodeljivanja Nobelove nagrade Andriću, a 100 godina od prvog objavljivanja i 120. godišnjice od njegovog rođenja.

U 40 gradova u kojima je radio i žviveo Ivo Andrić, do oktobra 2012. će nizom aktivnosti biti obeležena ta tri jubileja.

"Sve to radimo da se podsetimo na ono što je ključno, a to je čitanje Andrićevog dela", rekao je na svečanoj promociji Sabranih dela ministar kulture Srbije Predrag Marković, navodeći da će centralna manifestacija biti na Sajmu knjiga.

Ambasador Srbije u Crnoj Gori Zoran Lutovac i član Uređivačkog odbora rekao je da se Andrić, pišući o mostovima, sam izgradio kao most, kao monumentalni spomenik koji spaja obale među južnim Slovenima.

"Ostaje nam da čuvamo sve što su najbolji ljudi među nama stvarali, da gradimo i čuvamo mostove, da čuvamo sećanje na one kojih su ih gradili... da sačuvamo Na Drini ćupriju, Most na Žepi... jer ćemo time sačuvati i njega i nas same, naš duhovni most ka susedima i sebi", kazao je Lutovac.

Pesnik Radomir Uljarević i član Redakcijskog odbora rekao je da je objavljivanje Sabranih dela Ive Andrića prvorazredan izdavački poduhvat u kojem su prvi put nalaze njegovi tekstovi i čitave knjige.

Ovo je prvi komplet Sabranih dela u kojem je i jedan broj tekstova koji su priređeni od 1981. godine iz Andrićeve ostavštine i fonda - tekstovi proze, eseja, zapisa, dnevnika i pisama.

U ovom izdanju prvi put je objavljen jedan potpuno novi naslov, rekonstrukcija Andrićevog prvog romana "Na sunčanoj strani", i uvrštene su Andrićeve originalne zbirke pripovedaka.

Emir Kusturica je podsetio na Andrićev odgovor kada su ga pitali da li oseća da je dužan Bosni za to što je dobio Nobelovu nagradu, i citirao pisca: "Ja njima ne dugujem ništa, a oni meni sve za to što sam napisao".

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online