Petak 21.10.2011.
19:49
Beta

Predstavljena Sabrana dela Ive Andrića

Ivo Andrić, književnik i dobitnik Nobelove nagrade
 

Kapitalno izdanje opusa Ive Andrića, dopunjeno novim tekstovima iz njegove zaostavštine i fonda objavili su Nova knjiga iz Podgorice i Štampar Makarije iz Beograda.

Sabrana dela nobelovca priređena su pred ovogodišnji Sajam knjiga u Beogradu i u godini obeležavanja 50. godišnjice dodeljivanja Nobelove nagrade Andriću, a 100 godina od prvog objavljivanja i 120. godišnjice od njegovog rođenja.

U 40 gradova u kojima je radio i žviveo Ivo Andrić, do oktobra 2012. će nizom aktivnosti biti obeležena ta tri jubileja.

"Sve to radimo da se podsetimo na ono što je ključno, a to je čitanje Andrićevog dela", rekao je na svečanoj promociji Sabranih dela ministar kulture Srbije Predrag Marković, navodeći da će centralna manifestacija biti na Sajmu knjiga.

Ambasador Srbije u Crnoj Gori Zoran Lutovac i član Uređivačkog odbora rekao je da se Andrić, pišući o mostovima, sam izgradio kao most, kao monumentalni spomenik koji spaja obale među južnim Slovenima.

"Ostaje nam da čuvamo sve što su najbolji ljudi među nama stvarali, da gradimo i čuvamo mostove, da čuvamo sećanje na one kojih su ih gradili... da sačuvamo Na Drini ćupriju, Most na Žepi... jer ćemo time sačuvati i njega i nas same, naš duhovni most ka susedima i sebi", kazao je Lutovac.

Pesnik Radomir Uljarević i član Redakcijskog odbora rekao je da je objavljivanje Sabranih dela Ive Andrića prvorazredan izdavački poduhvat u kojem su prvi put nalaze njegovi tekstovi i čitave knjige.

Ovo je prvi komplet Sabranih dela u kojem je i jedan broj tekstova koji su priređeni od 1981. godine iz Andrićeve ostavštine i fonda - tekstovi proze, eseja, zapisa, dnevnika i pisama.

U ovom izdanju prvi put je objavljen jedan potpuno novi naslov, rekonstrukcija Andrićevog prvog romana "Na sunčanoj strani", i uvrštene su Andrićeve originalne zbirke pripovedaka.

Emir Kusturica je podsetio na Andrićev odgovor kada su ga pitali da li oseća da je dužan Bosni za to što je dobio Nobelovu nagradu, i citirao pisca: "Ja njima ne dugujem ništa, a oni meni sve za to što sam napisao".

2024 © - Vesti online