Subota 11. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Ponedeljak 17.10.2011.
12:41
B. Popović - Vesti A

Miting poezije za kraj

"Najveća knjižara na svetu" juče je zatvorila svoja vrata. Završen je 63. Frankfurtski sajam knjiga, a za kraj je na štandu Udruženja izdavača i knjižara Srbije (UIKS) održan Miting poezije. Organizatori su bili članovi Udruženja pisaca Sedmica iz Frankfurta koji izlažu na ovom štandu, a u goste su doveli književnike Snežanu i Momira Dragićevića iz Kruševca i Mirjanu Marković iz Sremske Mitrovice. Specijalni gost bio je Sergej Glovjuk, književnik i prevodilac iz Moskve.

U centru pažnje: Nikola Šujica iz Pariza u svom elementu

Miting su otvorili Ljubiša Simić, predsednik Sedmice i Vuk Vukićević, generalni sekretar Udruženja izdavača i knjižara Srbije, koji je prisutne obavestio da je udruženje kao legitimni predstavnik srpskih izdavača primljeno u članstvo Međunarodne asocijacije izdavača na godišnjoj skupštini ove organizacije održanoj upravo na Sajmu knjiga u Frankfurtu.

Iskoristio je takođe priliku da se zahvali članovima Sedmice na izvanrednoj saradnji tokom sajma i njihovom doprinosu da ovaj štand bude mesto okupljanja i druženja. Potom je Simić predstavio goste iz Kruševca i Sremske Mitrovice, koji su publici čitali svoje pesme.


S posebnim zanimanjem publika je pratila Sergeja Glovjuka iz Moskve koji je autor serije antologija "Slovenska poezija 20/21. iz veka u vek", pesnika iz Srbije, Makedonije, Slovačke, Slovenije, Hrvatske, Crne Gore i Češke.

Posle toga je počeo pravi pesnički miting u kome su učestvovali pesnici i pisci iz Francuske i Nemačke. Bio je to pravi vatromet poezije, u stvari zagrevanje jer su isti gosti i pesnici iz Evrope uveče učestvovali na 17. Oktobarskim susretima pisaca dijaspore, koje organizuje Sedmica.
 

Na redu je Beograd

 

Produžena ruka "Sedmice": Slavica Mastikosa

Pesnikinja Slavica Mastikosa, članica Sedmice, do prošle godine je bila stanovnik Frankfurta, a sada živi u Beogradu.

 

Došla je na Sajam u Frankfurt, a saradnja sa Sedmicom se nastavlja i ona je u Srbiji, kažu u Sedmici, njihova "produžena ruka".


- Kad oni dođu u Beograd, ja se trudim da im obezbedim ono što oni nama ovde uvek priređuju - gostoprimstvo. Ovde se knjige prodaju samo subotom i nedeljom, a u Beogradu ima mnogo više kontakta sa publikom i to nam pričinjava veliko zadovoljstvo - kaže na kraju Slavica.

 

Susret

 

Diana Pijetlović i prof. Miodrag Živančević

Frankfurtski sajam knjiga nije samo prilika da nađete dobru knjigu, već i mogućnost da sretnete nekoga posle dugo vremena.

 

To se desilo na ovom Mitingu pesnika gde je pesnikinja Diana Pijetlović srela svoga profesora Milorada Živančevića, književnog istoričara i prevodioca.

 

Sreli su se posle nekoliko godina i u priči se podsetili da je profesor Živančević počeo svoju knjigu "Onostranstvo" rečenicom "Bilo davno i nije istina".

POVEZANE VESTI

Utorak 18.10.2011. 17:26
drago mi je zbog sajma na kojima su se nasi zaista pokazali...ne mogu da verujem da mi je slucajnost napravila da ne posetim ovu manifestaciju...U Frankfurtu sam bila dan pre otvaranja i nisam mogla da ostanem duze a sutra kad se sajam zatvorio idem opet...nadam se da cu imati prilike drugi put...samo da bude sto vise ovakvih lepih dogadjaja..
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online