Ponedeljak 6. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Petak 19.08.2011.
21:17
Beta A

Film o Jasenovcu deo stalne postavke muzeja u Majamiju

Izvršna direktorka Memorijalnog muzeja holokausta u Majamiju Šeron S. Horovic uvrstila je film "Valdhajm - Skriveno zlo" beogradskog autora Danka Vasovića u stalnu postavku filmova koji se prikazuju gledaocima u tom muzeju.

Kurt Valdhajm: "Mirotvorac" koji je zavarao tragove

Film Danka Vasovića govori "o zločinu Nemaca i ustaša na Kozari i u logoru Jasenovac i skrivenom učesću bivšeg generalnog sekretara UN i predsednika Austrije Kurta Valdhajma u tim zločinima", saopštio je muzej.

"Srećni smo što možemo da dodamo film Danka Vasovića našoj kolekciji, ohrabrivaćemo sve naše posetioce koji posećuju muzej holokusta u Majami Biču u Floridi da pogledaju film 'Valdhajm - Skriveno zlo'", rekla je Šeron S. Horovic.

"Lično sam znala da je Valdhajm bio umešan u ratne zločine, ali nisam znala za detalje zločina u Jasenovcu koje je Vasović tako pedantno istražio", dodala je ona.

"Ovo je još jedno lepo i važno priznanje", rekao je Vasović dodajući da nije iznenađen.

"Preporuka Jad Vašema je najjača preporuka koju jedan autor može da dobije tako da se moglo očekivati da i neko drugi preuzme film. Očito, eksperti su analizirali film i u potpunosti ga prihvatili kao novo otkriće - nepoznatu istorijsku činjenicu, a to je da je Kurt Valdhajm odgovoran za zločine na Kozari i Jasenovcu", rekao je Vasović.

Šeron S. Horovic, izvršna direktorka Memorijalnog muzeja holokausta, jedna je od najcenjenijih svetskih autora za pitanja holokausta, tako da Vasović smatra da će "nagrađivani film koji ima i veoma dobre preporuke, videti značajan broj ljudi u SAD".

Film Danka Vasovića trebalo bi, kako je najavljeno na sajtu RTS-a, da se prikaže kao serija od tri jednočasovne epizode na prvom kanalu javnog servisa. Prošle godine film "Valdhajm - skriveno zlo" prikazan je u zvaničnoj konkurenciji prvog Njujorškog filmskog festivala kad je i dobio specijalnu nagradu. Prikazan je na Tajms skveru u centru Njujorka.

Kurt Valdhajm je bio generalni sekretar UN u periodu od 1972. do 1982. godine i predsednik Austrije od 1986. do 1992. godine. 

POVEZANE VESTI

Subota 20.08.2011. 07:24
Опште позната теза да нас на западу не воле! Али,ако ми сами себе не волимо како можемо од других очекивати супротно!?Зар нам је требало преко 60 г. да направимо док.филм и свету прикажемо шта се стварно догодило на простору НДХ у 2.св.рату?! Ни са документовањем и доказивањем западу о стварним дешавањима у последњим ратовима на нашој земљи,изгледа да није ништа боља ситуација! Да они Норвежани не направише и приказаше филм "Издани град",многе се ствари не би сазнале!Зашто смо такви?! Велико хвала г.Васовићу на уложеном труду!На нашу жалост,мало је таквих Срба.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online