Petak 19.08.2011.
21:17
Beta

Film o Jasenovcu deo stalne postavke muzeja u Majamiju

Kurt Valdhajm: "Mirotvorac" koji je zavarao tragove

Film Danka Vasovića govori "o zločinu Nemaca i ustaša na Kozari i u logoru Jasenovac i skrivenom učesću bivšeg generalnog sekretara UN i predsednika Austrije Kurta Valdhajma u tim zločinima", saopštio je muzej.

"Srećni smo što možemo da dodamo film Danka Vasovića našoj kolekciji, ohrabrivaćemo sve naše posetioce koji posećuju muzej holokusta u Majami Biču u Floridi da pogledaju film 'Valdhajm - Skriveno zlo'", rekla je Šeron S. Horovic.

"Lično sam znala da je Valdhajm bio umešan u ratne zločine, ali nisam znala za detalje zločina u Jasenovcu koje je Vasović tako pedantno istražio", dodala je ona.

"Ovo je još jedno lepo i važno priznanje", rekao je Vasović dodajući da nije iznenađen.

"Preporuka Jad Vašema je najjača preporuka koju jedan autor može da dobije tako da se moglo očekivati da i neko drugi preuzme film. Očito, eksperti su analizirali film i u potpunosti ga prihvatili kao novo otkriće - nepoznatu istorijsku činjenicu, a to je da je Kurt Valdhajm odgovoran za zločine na Kozari i Jasenovcu", rekao je Vasović.

Šeron S. Horovic, izvršna direktorka Memorijalnog muzeja holokausta, jedna je od najcenjenijih svetskih autora za pitanja holokausta, tako da Vasović smatra da će "nagrađivani film koji ima i veoma dobre preporuke, videti značajan broj ljudi u SAD".

Film Danka Vasovića trebalo bi, kako je najavljeno na sajtu RTS-a, da se prikaže kao serija od tri jednočasovne epizode na prvom kanalu javnog servisa. Prošle godine film "Valdhajm - skriveno zlo" prikazan je u zvaničnoj konkurenciji prvog Njujorškog filmskog festivala kad je i dobio specijalnu nagradu. Prikazan je na Tajms skveru u centru Njujorka.

Kurt Valdhajm je bio generalni sekretar UN u periodu od 1972. do 1982. godine i predsednik Austrije od 1986. do 1992. godine. 

2024 © - Vesti online