Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Ponedeljak 27.06.2011.
11:51
Press online A

Zašto se stidimo svog Nobelovca?

Srbija kao da se stidi svog jedinog nobelovca, velikog književnika Ive Andrića, umesto da kao druge zemlje iskoristi njegovo ime kao nacionalni brend.

Ivo Andrić, dobitnik Nobelove nagrade
 

Ove godine obeležava se 50 godina otkad je Andrić primio Nobelovu nagradu, a osim nekoliko sporadičnih manifestacija i ličnog poduhvata Emira Kusturice, koji podiže Andrićgrad, država ovaj jubilej suštinski i neće obeležiti (ako se nešto ne promeni do kraja godine). Da stvar bude još gora, niko od nadležnih nije se setio ni da je ove godine 300 godina od rođenja Ruđera Boškovića, naučnika koji je uvršćen među 100 najznamenitijih Srba svih vremena.


A kako može RS?

Prema Kusturičinom mišljenju, sve to je kombinacija nemara i loše koncepcije, tipične za našu državu, koja se odriče sopstvene kulture i tradicije.

- Država koja ne mari za pedesetogodišnjicu Nobelove nagrade mora da je u teškoj krizi. Bez Ive Andrića i njegove genijalnosti, duha, teško da bismo uopšte mogli da govorimo o ovoj državi. A ona to zaboravlja. Kao da je neko tera da zaboravi ko su i šta su predstavljali ljudi koji su ponikli odavde. Nažalost, taj proces traje već 10 godina, ta neka autodenacionalizacija, koja je potpuno suluda. To odricanje od jedne od najsnažnijih tačaka identifikacije ovog naroda. I stvarno bi neki psihopatolozi i socijalni stručnjaci morali da ispitaju o čemu se tu radi.

Zaborav u koji se Ivo Andrić stavlja jeste kulminacija nemara i koncepcije, koja je i skrojena tako da sve što je nacionalno, sve što je u tradiciji, nestane - oštar je Kusturica, koji je nedavno sa predsednikom RS Miloradom Dodikom predstavio projekat izgradnje Andrićgrada.

Kusturica kaže za Press da to što Srbija zaboravlja da obeleži tako značaj događaj, dok se RS, s druge strane, na najvišem nivou sprema za jubilej, pokazuje da je reč o izboru prioriteta.

- Laž je da nema novca za to. Država ne sme da bude niti je samo operativni sistem, već nešto što stoji na temeljima nacionalne kulture i tradicije. I tako je od Finske do Amerike, od Amerike do Japana, do Rusije. I RS je u oskudici istoj kao i Srbija, pa obeležava pedesetogodišnjicu. Da li iko može da zamisli na ovoj planeti da se, recimo, jedna Francuska liši Rablea ili Balzaka? - završava pitanjem Kusturica.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 27.06.2011. 12:14
u ovoj zemlji retko ko se seti da procita nesto,ali zato svi gledaju reality,slusaju turbo folk................................
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online