Ponedeljak 6. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 28.07.2010.
12:00
S. Đurić - Vesti A

Čaplinov štap je u Beogradu

Jugoslovenska kinoteka je instutucija od velikog značaja više cenjena u inostranstvu, nego u Srbiji. Pored vrednih filmova u kinoteci se čuvaju razni predmeti vezani za sedmu umetnost. Radoslav Zelenović, direktor ove ustanove, kaže da u arhivu ima plakata, slika odnosno oko 550 predmeta važnih za istoriju filma.

Rejf Fajns i Raša Zelenović

- Ima tu svega od eksponata kao što je "carska panorama" do jednog od štapova Čarlija Čaplina. Ko nas je otkriveno i više filmova važnih za istoriju svetske kinematografije koji su se decenijama vodili kao nestali. A, za to smo saznali kada su nam se obratili Italijani, Francuzi, Mađari i zamolili da proverimo da se neki od njihovih filmova ne nalaze kod nas - otkriva Zelenović.

O kojim filmovima je reč?

- Pronašli smo šest "nestalih" mađarskih ostvarenja, kao i film sa Žanom Gabenom iz 1932. godine za koji su Francuzi mislili da mu se izgubio trag. I Rusi nam često traže da im pozajmimo njihove filmove, jer su naše kopije u boljem stanju. Postoje parametri na osnovu kojih se čuvaju filmovi.

Na sasvim drugačiji način se čuvaju kolor negativi ili crno - bele kopije. Možemo da se pohvalimo da imamo kompletnu kolekciju od 100.000 ostvarenja koji su pripadali jugoslovenskom filmu. Postoji mogućnost da se naprave nove kopije filma "Ljubav i moda", kao i neki od Soje Jovanović, što je po mom mišljenju veoma važno za srpsku kinematografiju.
 

Stranci u Beogradu


Kako komentarišete to što sve više stranaca snima filmove u Beogradu u Srbiji?
- Nekada je to bilo prirodno, jer je "Avala" film bio najbolji studio u Evropi. Krajnje je vreme da se neko seti da obnovi "Avala" film i napravi laboratoriju ako želimo da ponovo budemo filmski centar. Mi školujemo kadar, ali nemamo gde da ih uposlimo.

 

U Rumuniji je to fantastično organizovano, imate jeftinu radnu snagu što drastično utiče na pojeftinjenje film. Stranci donose novac i zapošljavaju ljude što treba imati na umu u ovim kriznim vremenima - smatra Zelenović.

Da li imate uvid u stanje filmskog tržišta u Evropi i koliko su srpski filmovi zaista traženi van granica naše zemlje?
- Srpski filmovi opstaju na međunarodnom tržištu zahvaljujući festivalima. Da nema ovakvih manifestacija mnoge kinematografije ne bi imale način da dođu do gledalaca. Festivali su mesta gde dolaze veliki producenti, distributeri, gde se kupuju filmovi.

Naša pozicija je dobra, jer tamo gde se pojavi Emir Kusturica vi niste autsajder, već neko od koga se zazire, od koga se mnogo očekuje. Srpska kinematografija ima svoje mesto u Evropi i svetu.


Postoji li šansa da i Beograd jednog dana ima festival kao što je Kanski ili Venecijanski?
- Ne, jer nije realno. Beograd ima FEST i "Sinemaniju" i to su naši krajnji dometi. Za tako veliki festival treba prostor. Uostalom kako da organizujemo festival kada je u Beogradu zatvoreno 17 bioskopa.

Osim toga treba dovesti velike zvede, a to je teško i skupo. Kan, Berlin i Venecija imaju velike festivale, jer imaju mogućnosti za to. I Moskva ima sličnu manifestaciju, ali niko ne zna za nju. Zato smatram da treba da se fokusiramo na festivale koje imamo, treba ih poboljšati i ulagati više novca u njih.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online