Utorak 16. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 08.06.2018.
08:20
S. Đurić - Vesti A

Promocija nacionalne kulture

Dugometražni igrani film "Kozje uši" nastao po istoimenom romanu Vladislave Vojnović, u režiji Marka Kostića, niže nagrade, a poslednja je stigla iz Australije. Naime, reditelju Marku Kostiću pripala je Kristalna koala za najgledaniji film na 17. festivalu srpskog filma u Australiji, koji je održan od 24. novembra do 10. decembra u šest gradova ove zemlje.

Youtube/Marko Videnov
Pravi festivalske filmove: Marko Kostić

- Pravim festivalske filmove, a "Kozje uši" zvanično nije komercijalni film iako je dobro prošao u bioskopima. Ovo je namenjeno promociji nacionalne kulture u užem i širem smislu, tako na neki način i u kreativnom i u finansijskom smislu imam satisfakciju od festivalskih nagrada. Ovaj film je dobio nekoliko festivalskih nagrada, naročito za glumačka ostvarenja, koja je dobila Gorica Popović, a ova "Kristalna koala" je možda jedna kruna svih tih priznanja. Nagrada za najgledaniji film na ovom ogromnom, može se reći spektakularnom festivalu kakav je australijski je velika stvar. Sedeo sam kod kuće i samo sam poštovao projekcije filmova i tu čast sam dobio na Fesjbuku i to je bilo takvo zadovoljstvo za mene, fizički se ne pomerati a primati nagradu. U Australiji nisam bio, voleo bih da dođem, ali ovo je sjajno priznanje za mene. Nekako završiti film i onda osećati zadovoljstvo jeste i razlog zašto se ja i bavim filmom - kaže za "Vesti" Marko Kostić.

Važna reakcija publike

Mlada glumica Milica Spasojević, koja u filmu igra unuku glavne junakinje, bake Stojanke kaže da joj nagrade mnogo znače.

- To je znak da je film dobro primljen kod publike. Meni uvek više znači reakcija publike, zato što mislim da je to jedan od najlepših delova snimanja filma. Mislim da bi svima trebalo biti jednako važno koliko publika učestvuje na filmu, na koji način ga razume, kakve emocije budi i kakve ideje ili uspomene budi. Nagrade su super dodatak i uvek su dobro došle i lepo je imati neku vrstu kao potvrde da je film uspeo. Ali mislim da publika, generalno, ljudi uvek čine više u filmu nego nagrada - kaže Milica i dodaje da joj je bilo veliko zadovoljstvo raditi sa Goricom.
- Gorica je nešto najlepše što mi se desila po pitanju glume. Stvarno je veliko zadovoljstvo raditi sa njom. Ona je jedna divna osoba i puna strpljenja, i znanja i ume da objasni, da nauči i stvarno sam srećna što sam imala priliku da radim sa tako velikim imenom i tako divnom osobom.

On ističe da je danas teško planirati filmove u kinematografiji.

- Da spomenem, moj i producent ovog filma je Vladislava Vojnović, koja je scenaristkinja i koja je napisala knjigu. Neki moji planovi za film nisu se realizovali, ali njeni neki planovi, scenariji jesu. Najviše volim da radim filmove po njenim scenarijima. Tako da zavisi od toga šta ona priprema to možda bude sledeće. Ne bih najavljivao moje planove jer su u procesu realizacije komplikovani i nije sigurno da će biti snimljeni. Filmski radnik u Srbiji je jako teško biti, ali u ovim trenucima odjednom sve deluje lako.

On ističe da je Gorica bila idealan izbor za glavnu ulogu.

- Oduševljen sam njenom transformacijom, iz sopstvenog umerenog i ljubaznog karaktera u jedan krajnje energičan i opasan lik - kakav je lik Stojanke.

Ulogu dobila preko Fejsbuka

Zanimljivo je da je Gorica Popović ulogu Stojanke dobila preko Fejsbuka.

- Ova uloga mi je bila veoma zanimljiva jer su u našoj kinematografiji retke složene uloge žena u godinama. Ovu ulogu su mi ponudli preko društvenih mreža, tako da mogu da kažem da sam preko Fejsbuka dobila ulogu. Srećna sam što sam je tumačila jer je Stojanka jedna inspirativna, realna i plemenita žena, pa možete svašta da tu pronađete i igrate - rekla je Gorica Popović, koja je dobila brojna priznanja za uloge bake Stojanke.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online