Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 23.01.2015.
13:28
S. Sudar - Vesti A

Holivud u Somboru

Početkom maja meseca u Somboru počinje snimanje dugometražnog igranog filma "Povratak" u kome će glavnu ulogu igrati kanadski glumac Lazar Rajić, koji je rodom iz ovog grada i kome će ovo biti prva uloga u srpskom filmu. To je na konferenciji za medije, održanoj u velikoj skupštinskoj sali Sombora, najavio Miodrag Jakšić, nekadašnji državni sekretar Ministarstva dijaspore Srbije ispred produkcijske kuće Arte iz Beograda.

Uputio pozdrav video porukom: Lazar Rajić i Nik Makunzo

Lazar Rajić (u filmskom svetu poznatiji kao Lazar Rokvud) u Srbiju dovodi svoje prijatelje - slavnog kanadskog glumca Nika Menkuza i nekadašnje holivudske zvezde Džona Sevidža i Majkla Perea. Glavna ženska uloga poverena je Dubravki Mijatović, a od naših glumaca igraće i Milorad Mandić Manda i Rada Đuričin.

- Reč je o psihološkom trileru u kome će Lazar tumačiti bankara u velikoj američkoj farmaceutskoj kompaniji koji se, da ne bi završio u zatvoru zbog neregularnosti u poslu s lekovima, vraća u svoju zemlju. Njegovim povratkom, malo selo u Vojvodini postaje živo, a za njim iz Amerike dolaze njegovi prijatelji ne bi li ga vratili nazad - rekao je scenarista i reditelj Predrag Jakšić, kome je ovo debitantski film.

Snimanje počinje u maju: S konferencije za novinare


Iako budžet još nije tačno određen, prema rečima producenta reč je o niskobudžetnom filmu čak i za srpske uslove, a grad Sombor će iz svoje kase odvojiti šest miliona dinara. Zamenik gradonačelnika Sombora Vladislav Živanović izjavio je da je snimanje ovog filma od neprocenjivog značaja za grad koji ima bogatu istoriju, kulturu i tradiciju.

- U planu nam je da Sombor kandidujemo za kulturnu prestonicu Evrope 2021. godine, tako da će snimanje ovog filma doprineti afirmaciji našeg grada. Somborac Ernest Bošnjak, jedan od začetnika kinematografije na području nekadašnje Jugoslavije, maštao je još pre 100 godina da dovede Holivud u svoje rodno mesto, tako da će se i to sada obistiniti zahvaljujući ovom filmu - napomenuo je Živanović, a Nemanja Sarač, član Gradskog veća, dodao je da se nada da će ovaj film Somboru otvoriti vrata za nove projekte.

Reditelj i glumica: Predrag Jakšić i Rada Đuričin

Prisutnima se obratila i Dubravka Mijatović, koja je dodala da je ovo ne samo Lazarov nego i njen povratak jer nije snimila film od 2003. godine.

- Nije da nije bilo ponuda, ali nisu me dovoljno privukle da bi ih prihvatila. Sada je presudio kvalitetan scenario, kao i to što je moja uloga dobro napisana. Radujem se što ću biti deo ekipe i što ću bolje upoznati ovaj kraj naše zemlje gde sam često, ali kratko gostovala sa pozorištem - rekla je popularna glumica.

Legenda srpskog glumišta Rada Đuričin potvrdila je da je scenario odigrao presudnu ulogu da se i ona pridružila ovom timu i dodala da je njena uloga, iako epizodna, ključna za rasplet filma.

Muzika je poverena Saši Miloševiću Maretu, a u filmu će se pojaviti i čuveni tamburaši Banatski kicoši, koji su svirali na ovom događaju.

Lazar Rajić, koji je pre 45 godina iz rodnog Sombora otišao u Kanadu, pozdravio je prisutne putem video-poruke zajedno sa svoji starim prijateljem i kolegom Nikom Mankuzom, ne krijući zadovoljstvo što će u svom rodnom gradu moći da zaokruži svoj san - a to je da snimi film u Srbiji.

Promociji su pored predstavnika medija prisustvovali i Lazarevi rođaci među kojima je bio i brat Stevan Rajić, kao i spisateljica Snežana Pisarić Milić, autorka njegove biografije "Lazar - Od salaša do Holivuda".

Preko žice

Zanimljivo je da glavnog glumca Lazara Rajića niko od prisutnih tvoraca i glumaca najavljenog filma "Povratak" nikada nije video uživo, dogovori su tekli isključivo telefonskim putem jer on ne koristi kompjuter.

- Doputovaću dve nedelje pre snimanja kako bih mogao da se uskladim sa ekipom, da vidim i upoznam ljude koje prepoznajem samo preko glasova, kao i da posetim svoje drage rođake i prijatelje u Srbiji. Mnogo sam zahvalan mom Somboru što je podržao ovaj projekat - rekao je Lazar direktno iz Toronta specijalno za "Vesti" , koje su svojevremeno objavile njegovu životnu priču.

On je dodao da se Džon Sevidž, poznat po ulozi Kloda Bukovskog iz legendarnog mjuzikla "Kosa" Miloša Formana, posebno raduje što će ponovo snimati u Srbiji.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online