Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 20.07.2014.
09:54 >> 16:04h
Beta A

Otvoren festival evropskog filma na Paliću

Festival evropskog filma Palić otvoren je u subotu uveče projekcijom filma mađarskog reditelja Kornela Mundrucoa "Beli bog", ovogodišnjeg dobitnika nagrade kanskog festivala Gran pri u programu "Izvestan pogled".

Otvoren Festival evropskog filma Palić
 

Na otvaranju festivala glumici Miri Banjac uručena je nagrada "Aleksandar Lifka" za doprinos evropskoj kinematografiji, a to priznanje dodeljeno je i francuskom reditelju Klodu Lelušu koji iz zdravstvenih razloga nije dosao na festival.

Mira Banjac je otvorila Festival evropskog filma
 

Mira Banjac je otvarajući festival zahvalila gradu i pojedincima koji su zaslužni za organizovanje Festivala evropskog filma na Paliću, a izrazila je zahvalnost i što deli priznanje s tako značajnim umetnikom kao što je Klod Leluš.

Prateći program

U pratećem programu festivala su izložba "Srbija i Srbi na filmu u Prvom svetskom ratu", izložba i panel diskusija "Monumenti i promenljivo lice sećanja" i naučni skup "Ekološke i zdravstvene posledice NATO bombardovanja".

"Film je prozor u svet, a ovaj festival široko nam je otvorio vrata u Evropu", rekla je Mira Banajc i dodala da je domaća kinematografija u laganoj hibernaciji, ali da i dalje postoje izuzetni pojedici koji doprinose toj umetnosti.

Tokom sedam festivalskih dana biće prikazano oko 70 filmova u šest selekcija, a festival će u petak, 25. jula, zatvoriti ovogodišnji kanski pobednik, film turskog reditelja Nurija Bilge Džejlana "Zimski san".

U takmičarskom programu biće prikazano 13 filmova, a najbolji film i najboljeg reditelja proglasiće žiri u kome su osnivač kanskog programa "15 dana režisera" Pjer Anri Delo, programska direktorka Berlinala Karin Hofinger, reditelji Sabolc Hajdu (Mađarska) i Dalibor Matanić (Hrvatska) i glumica Hristina Popović.

“Pune oči Evrope“

Festival evropskog filma na Paliću biće održan pod sloganom "Pune oči Evrope", u fokusu je kinematografija Gruzije, pokrovitelj je Turkiš erlajnz, a svi detalji o gostima i programu dostupni su na interenet adresi European film festival.

Na Paliću će ove godine biti prikazane četiri premijere, i to srpsko-mađarska koprodukcija "Čudna šuma" reditelja Sabolca Tolnaja, "Varvari" u režiji Ivana Ikića, "Neposlušni" Mine Đukić i omnibus "Mostovi Sarajeva", a ekipe tih filmova biće gosti festivala.

Nagrada "Andergraund spirit" (Underground) za rad na nezavisnom filmu biće uručena francuskom reditelju, fotografu i grafičkom dizajneru Eduardu Salijeru.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online