Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Petak 21.02.2014.
03:18
N. Đorđević - Vesti A

"Krvavi Božić" uskoro u Parizu

U Kragujevcu je u sali Eparhije šumadijske premijerno prikazan film "Krvavi Božić" čiji je autor Vladimir Đorđević, kragujevački dramski pisac i publicista. Film govori o stradanju jednog Šumadinca koji je bio pripadnik Ravnogorskog pokreta pod komandom đenerala Draže Mihailovića i njegovom tragičnom kraju na Božić 1946. godine.

Vladimir Đorđević, Momir Bradić i Mia Končar, producentkinja filma
 


Ovaj film je tokom protekle godine snimljen i izmontiran. Naslovnu ulogu, monaha Vasilija, igra doajen srpskog glumišta gospodin Momir Bradić, a priča je napisana po motivima istinitog događaja.


- Tačnije, radi se o razotkrivanju istine vezane za stradanje Šumadinca Arsenija, koji je bio pripadnik Ravnogorskog pokreta pod komandom đenerala Mihailovića, tačnije o njegovom tragičnom putu do Božića 1946. godine. Na ovaj veliki praznik komunisti su bez suda i suđenja, njega koji nije nikome zlo naneo zaklali u zaseoku Mrtvački potok u selu Očauš, kod Teslića - kaže Vladimir Đorđević, čije se drame već nekoliko godina izvode na scenama inostranih pozorišta i međunarodnm festivalima.

Snimljen uz blagoslov

Projekat je snimljen uz blagoslov njegovog preosveštenstva vladike šumadijskog gospodina Jovana. Veliku podršku pri realizaciji projekta pružio je grad Kragujevac, kao i nekolicina privrednika i kulturnih institucija u zemlji. Producent "Krvavog Božića" je Marina Končar iz Kragujevca, a muziku izvodi Milinko Ivanović Crni.

Arsenijev sinovac Vasilije, danas monah, u jednom srpskom manastiru, na poseban način ispričao je tajnu koja je bila skrivana 50 godina između planina Bosne i Srbije.


Vladimir Đorđević najavljuje da će se "Krvavi Božić" već u martu naći na bioskopskim platnima širom dijaspore. Prva destinacija je Francuska. Kaže da su ga već kontaktirali iz Pariza jer su zainteresovani za njegovo najnovije ostvarenje. Na pitanje zbog čega se odlučio za za ovu tematiku kaže:


- Istina je bila jedini motiv za pisanje drame. Mnogo je nedorečenih priča, koje će se zaboraviti, a trebalo bi ih ispričati. One jesu pojedinačne, ali nisu manje važne.

POVEZANE VESTI

Petak 21.02.2014. 04:35
Po ko zna koji put kazem da smo sami sebi naj veci neprijatelji.Ti partizani ili komunisti su bili Srbi.
Sreda 26.03.2014. 15:52
Ovdje je nešto u problemu s istinom, ja sam rodom iz Očauša, a koliko znam u Očaušu nema za sigurno zaseoka Mrtvački potok... Čuo jeasm da na imanju koji pripada mojoj familiji jesu pokopani Četnici koje su pobili parizani. Priču sam čuo od mojih, da su bili oboljeli od tifusa i da su kao takve partizanske horde pogubile i pokopale na mestu zvano krčevina, koja je za sad u vlasništvu moje familije... Kolko mi je poznato do sad se niko nije interesovao za sudbinu tih nesretnih ljudi, pa baš me čudi od kud to sad, znajući da se Srbiji više ne brine ni o žive a kamo li za stradalnicima u onom bezumnom ratu s mnogo krvi...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online