Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 09.01.2018.
06:00
O. Đoković - Vesti A

Proslava u tri čina

Pariski srpski badnjak, u ulici Simplon, po tradiciji se odvija u tri čina. Istina, postoji i prolog, kada vernici poste, pa se pripremaju za dolazak u hram Sv. Save, a onda svi prođu kroz tri male predstave.

O. Đoković
Badnje veče: Ulica Simplon

Prvi čin nosi ime "strpljenje". Dug je red za ulazak u crkvu, otegne se do naredne ulice, hladno ili ne, kiša li sneg, neophodno je naoružati se strpljenjem i napričati se sa prvim do sebe.

O. Đoković
Majstorske ikebane: Olivera Bogavac, Slađana Pavlović i Slađana Đurić

Drugi čin se zove "vera", tad se krsti, celivaju ikone, prislužuju sveće, izgovaraju molitve, u šta se ubraja i susret sa članovima Kola srpskih sestara, ovaj put sa Ljiljanom Mitrović, Ljiljanom Cvetković, Milankom Miljković, Tomislavom i Višnjom Aćimović, Slavicom Pešić, Cvetom Gavrilović, Zagom Matić, Mirjanom Batković, Stoletom Georgijevskim, tokom dva dana su uvezali 5.000 badnjak-buketa:

- Prošlo je brzo, smejali smo se, pevali, proto nam grejao vruću rakiju, ručak naručivao iz restorana Kod Teče. Mi imamo najboljeg protu na svetu.

Svakom verniku, uz badnjak, pripadne i patrijarhova poslanica, na posluzi su i orasi, suve smokve, šljive, za decu bombone.

Nasuprot njih su Zaga i Stole:

- Ko god prođe, nešto kupi, za poklon svojima. Ikonice, kalendari, svećnjaci, narukvice, suveniri... Pa, jedanput je Božić u godini.

Ime trećeg čina je "lepota i sloga", svi nasmejani, u radosnim susretima zemljaka, zakrčili ulicu, pije se vruća ljuta, miriše prasetima, ima morskih plodova.

- Slavim, porodično, sa unucima Lazarom (3) i Ninom (jedan mesec). Ja sam najbolja dadilja, a sve mufte, da bi mi za svako veče kvocali kako im decu kvarim-iskren je penzioner Paljanin Slobodan Skoko.

Kreativnost

Originalnu tezgu pripremile su tri lepotice: Kraljevčanke Olivera Bogavac i Slađana Pavlović i njihova gošća iz Ciriha Kruševčanka Slađana Đurić. Svetlećim štapićima razigrale su umetnički dizajnirane ikebane s anđelčićima, ptičicama, suvim cvećem, čuvarkućama, lavandom, šišarkama, ušećerenim voćem.

Pred crvenim kombijem čekaonica.

- Ispekao Rizo 200 prasića, evo ih, vrući, lepo slani, mirišu, tope se u ustima. I, narod navalio! - izjavljuju Aleksa Marković i Mica koja tvrdi da joj je to "umetničko ime".

Radmila Šaponja stišće ruže i ponavlja: "Kupiće neko", a celo polje badnjaka rasporedili su Perica Cvetković i Ivan Andreski iz Ohrida, pa meditiraju:

- Šta će biti ako se ne prodaju? Bacićemo ih. Ma, sve je ovo za druženje.

O. Đoković
Sa bdanjacima: Članovi Kola srpskih sestara

Vidi se da su, uz čašicu koja greje, uživali Novica i Slađana Pešić iz Lebana i njihovi blizanci, bivši fudbaleri FK Srbije, Milan i Marko:

- Kod nas sve po tradiciji, postili smo 40 dana, božićni ručak je sa sarmom i svinjskom pečenicom i gde god bili na stolu je uvek isto, od toga ništa lepše -zaključiše Pešići.
Do posleponoćnih sati trajala je pariska pravoslavna badnja noć, bi lepo, zbog čega su akteri ovu celu predstavu nazvali "matica u malom", eto, zato je i toliko vole.

O. Đoković
Zarađuju za aktivnosti: SKD Izvor

Štrand Izvora

Jedino SKD Izvor, kao čedo parohije Sv. Save, ima dozvolu da postavi svoj štand ispred ulaza u hram.
- Girice, lignje, krompirići, kokice, slatke i slane pite, vruće vino i rakija. Ide prodaja, prihod se ubacuje u našu kasicu namenjenu za putovanja, nošnje, koreografiju - u ime prodavača oglasila se član Uprave Ana Stefanović.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online