Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 18.04.2018.
00:55
O. Đoković - Vesti A

Pavlović ruši ugled Srbije

Višemesečna netrpeljivost Radoslava Pavlovića, direktora Kulturnog centra Srbije u Parizu prema koordinatorima u KCS Milovanu Mikiju Ćirovskom i Nikoli Letiću koja je kulminirala kad je Pavlović Ćirovskom, prevrnuo radni sto, izbacio ga iz kancelarije, samovoljno zatvorio ceo KC.S, dovela je do toga da je u Pariz stigla hitna inspekcija Ministarstva spoljnih poslova Srbije

O. Đoković
Stigla inspekcija iz Beograda: Kulturni centar je i dalje zatvoren

Dok se očekuje odluka komisije koja obavlja inspekciju, Kulturni centar Pavlovićevom odlukom ne radi, pa su tako prekinute i trenutno postavljene izložbe. Mnogi naši dijasporci koji KCS decenijama osećaju kao svoju drugu kuću slikovito govore o skandalu u jedinoj ovakvoj srpskoj instituciji na svetu.

O. Đoković
Oštre reči: Mića Aleksić

- Krenimo od toga da je KCS i te kako potreban dijaspori. Otkako postoji Skupština Srba Francuske koja je kasnije promenila ime u Savez Srba Francuske (SSF), KCS je bio naše sedište. Prvo u prostorijama rezidencije ambasadora na Trokaderu, posle u ulici Koliz, a duže od dve decenije u zgradi naspram Bobura ili Centra "Žorž Pompidu". Mi smo ovde na fasadi i na ulaznim vratima imali svoju tablu, imali smo kancelariju za sastanke i mogli smo da koristimo prostorije KCS. SSF je kompletno adaptirao KCS, promenio električnu instalaciju, kupio sav nameštaj, dva kompjutera, uveo telefonsku centralu. Dakle, SSF je od poda do plafona opremio i ulepšao KCS, da bi nam sada zatvorili vrata. Istina, može Srbin da dođe na izložbu i koncert, kao i bilo ko drugi, ali više nema naše table, oduzeti su nam ključevi i kancelarija, nema skupova Skupštine. Zaključak je: dobro si došao državi kad ulažeš i za nju radiš, a onda - marš napolje!

Pre je bilo bolje

Ove oštre reči izgovorio je Mića Aleksić, naš cenjeni, najduže trajući i najveći aktivista u Francuskoj, počasni predsednik SSZ i aktuelni srpski dijasporski poslanik u Evropskom parlamentu u Briselu.

Dodao je Mića da dijaspora u KCS više nije dobro viđena, da joj je bio ukinut ponedeljak kao Dan dijaspore (nekoliko prethodnih meseci nade su se razbudile, ali ukoliko ponuđeni program odobri šef generalnog konzulata).

O. Đoković
Ne dolazi više u KCS: Nada Žnidaršić

Loš program

Penzionerka, prevodilac Nada Žnidaršić više ne dolazi u KCS.
- Ne odgovara mi program. Ranije je bio življi, interesantniji, bilo je i pozorišnih komada. U Parizu živim od 1968. godine, redovno sam pratila rad našeg KCS, volim da dođem među naše ljude, ali me više nema. Prema mojoj proceni, KCS treba da nam ponudi nešto zanimljivije.

- Mada ima pet zaposlenih, danas KCS ne radi kao nekad, na primer, kao u periodu kad su poslove besprekorno obavljala samo dva čoveka, direktor Vuk Veličković i koordinator Miki Ćirovski. A da ne govorimo o ceni koštanja današnjeg KCS.

Miloš Janković, Šumadinac iz Gruže, takođe veliki aktivista (bio je predsednik Skupštine Srba Francuske i Zajednice udruženja i klubova), sada glasno postavlja dva pitanja: ko je doneo odluku da se skine tabla Saveza Srba Francuske i zašto se tolerišu samovolje direktora iz poslednjeg perioda?

O. Đoković

Muka za sve nas

Vladimir Veličković, naš najveći živi slikar, istovremeno jedini akademik dve zemlje, Francuske i Srbije, u potpunosti je upoznat sa situacijom u KCS i ovako je ocenjuje:
- Već duže vreme KCS ne funkcioniše normalno. Publika je uskraćena za manifestacije. Neke stvari apriori nisu dozvoljene. To je naša jedina takva institucija u svetu i mora joj se dati zamajac da dostojno funkcioniše u korist svih nas, jer ovo sada je muka za sve nas. Tu je potrebna čvrsta ruka i da se jednom zauvek razmrsi čvor i otpočne normalan život naše najveće kulturne institucije u svetu.
Je li nekad bolje funkcionisalo?
- Bilo je dobrih perioda, a sve to zavisi od glave koja je na čelu institucije, od njegove stručnosti, kvaliteta i volje.

- Hoću da vidim rešenje za skidanje naše table. To me vređa kao bivšeg čelnika. Kome je smetala ta tabla i ko je i zašto doneo takvu odluku?

Velika sramota

U daljoj razradi on kaže:

O. Đoković
Neka ode: Miloš Janković

- Ovde sam od 1967. godine. Mi nikad nismo imali problema sa KCS i sve se moglo rešiti sa predstavnicima ministarstva. Zar je trebalo da dođe do ove bruke? Lične razmirice su na radnom mestu normalna pojava, ali ide se dalje i posao funkcioniše. Ovo sada je prevršilo svaku meru. Država na čelo institucije postavi nekoga koji kritikuje sve oko sebe, a sebe ne vidi i za kojeg postoji samo "ja sam, pa ja". On je veoma negativna osoba, bio sam prisutan kad je celo jedno veče namagarčivao jednog našeg dijasporskog uglednika. Bilo je strašno. Radi mira među nama, tog direktora KCS treba povući. Njemu nisu dobri službenici, nije mu dobar ambasador, on ne može da radi ni sa kim, ucenjuje: "Oni ili ja." A postoje i stvari koje nisu za javnost, koje, eto, ne mogu da iznosim. Stoga, neka nam Srbija pošalje nekoga ko je za saradnju, ko je pozitivan i ko ne kvari ugled KCS i Srbije. Uostalom, nama koji ovde živimo, dakle, i meni, mnogo je važniji ugled Srbije i KCS od nekog političkog nameštenika. KCS i država moraju da su ispred ličnosti. Neka Pavlović ode i sačuvaćemo obraz.

Ukinut, pa vraćen Dan dijaspore

Kulturni centar Srbije je ustanova koja Francuzima promoviše srpsku kulturu. Pošto većinu posetilaca KCS čine zemljaci dijasporci i pošto je to jedino mesto gde se mogu okupljati naši ljudi koji prate i kulturna zbivanja, pre više godina, na ideju Mikija Ćirovskog, uspostavljen je ponedeljak kao Dan dijaspore, odnosno, širom otvorena vrata za dijasporska raznovrsna predstavljanja.
Dolaskom direktora Pavlovića, na startu je svaka pomisao na dijasporu bila isključena, da bi, ipak, popustio pred pritiskom, jer bi Centar bez dijasporske publike teško i opstao.

Gnevni Miloš je rekao i ovo:

- Od užasa koji nam je priredio Bernar Anri Levi u onoj euforiji mržnje prema Srbima, kad je organizovao oružani napad na naš KCS i isterivanje iz naših prostorija, od ove nije bilo veće sramote. Ali, ono smo doživeli od neprijatelja, a ovo sada udara svoj na svoga. Zato i pitam kako je Pavloviću dopušteno da samoinicijativno, a iz svoje sujete i zaslepljenosti, može da obustavi rad KCS? Ili, kako to da je uvek samo on u pravu, a mi svi grešimo? Ukratko, neka ode osoba koja je sve ovo uradila, neka dođe neko drugi, kompetentniji, podvlačim, i kao čovek pozitivniji i - gotova priča!

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online