Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 18.09.2013.
14:11
D. Dušanić - Vesti A

"Ne otimaju se o mene"

Brojnim priznanjima koje je dobijala tokom više od pola veka uspešne karijere Vera Čukić (74) nedavno je dodala i nagradu za životno delo "Pavle Vuisić" , koju Udruženje filmskih glumaca dodeljuje za izuzetan doprinos umetnosti glume u domaćem filmu. Za glumicu koja je svojim ulogama, ali i vanvremenskom lepotom dala pečat jednom vremenu, danas ima sve manje posla.

Vera Čukić

- Čin stvaranja je ono što je najvažnije, to je ono zbog čega se bavim ovim poslom. To je trenutak kada igram, kada sam na sceni, kad snimam, i kada kao glumac živim punim životom. Divan je osećaj kad dobiješ nagradu, čini te srećnim. Mada, za mene, uvek je to bilo neočekivano. Nagrada je znak da su ljudi primetili i da cene ono što ste uradili, i žele da vam uzvrate. Predavala sam se maksimalno svakoj ulozi, sa željom da na najbolji način dočaram lik, onako kako ga je zamislio pisac, sledeći instrukcije reditelja, dodajući nešto svoje, gradeći ga uz pomoć partnera - kaže Vera Čukić.


Da li ćemo vas uskoro videti u nekoj novoj roli na filmu, televiziji ili u teatru?
- Pojavi se s vremena na vreme neka uloga, ali se baš ne otimaju o mene. Od teatra sam se odvojila, iako sam u Narodnom pozorištu provela tri decenije, bila prvakinja Drame, ostvarila neke od najznačajnih uloga u svojoj karijeri. Ali, ne znam da li ću ikad više zaigrati u pozorištu... Poslednja predstava u kojoj sam igrala bio je "Putujuće pozorište Šopalovića". Volela sam je, imala sam neobičan zadatak i izazov, dobro je prolazila kod publike, sala je uvek bila prepuna. Iznenada je skinuta sa repertoara, bez nekog velikog objašnjenja.
 

Zastala s pisanjem

Vera Čukić je napisala roman "Perle od vode"

- Ranije nisam imala mnogo slobodnog vremena za pisanje, a sada je tu, ali ga ne koristim, jer sam zaokupljena drugim stvarima. Zastala sam sa pisanjem treće knjige, koja ima tek ispisanih 50-ak strana.

 

I samo da znate, rad na njoj sam započela mnogo pre nego sam saznala da sam dobila nagradu "Pavle Vuisić". Kažem ovo, jer je glavni lik novog romana žena koja je umetnik i dobija nagradu za životno delo. Moja junakinja je mnogo starija od mene, i njena priča je sasvim drugačija. Posle slavlja ona odlazi svojoj kući u kojoj nema nikoga. Tokom noći priseća se celog svog života i svodi svoje životne račune.

Odlazite li kao gledalac u pozorište ili bioskop?
- Ne! Čak ni televiziju više ne gledam kao ranije, svela sam i to na razumnu i zdraviju meru. Slušam "Dnevnik", pratim šta se dešava, ali dozirano, opuštenije, sa manjim grčem.
 

Vanvremenska lepota: Vera u ulozi Sofke

Da li ste pratili možda neku latino ili tursku seriju?
- Kada vidim da neka serija, film ili emisija privlači pažnju javnosti, da se o njoj piše i govori, i ja pogledam da vidim o čemu se tu radi. Međutim, nisam pratila latino, niti turske serije osim "Ezela" koji je odlična serija i vrhunski urađena.


Rođena ste Beograđanka, ali vreme uglavnom provodite sa suprugom Gordanom Mihićem u vašoj vikendici van grada?
- Uživamo u svojoj oazu mira u prirodi. Divno nam je u našoj kući na selu, vazduh čist, cvrkut ptica, mir, daleko od gradske vreve, idilično, jedino što nema životinja kao na drugim seoskim imanjima. Ranije smo leto provodili ovde, a minule dve godine smo tu mnogo češće nego u gradu. Svaki trenutak trudimo se da provedemo napolju, u dvorištu ili dugim, lepim šetnjama. Ovde su mi prozori stalno otvoreni, što je u gradu nemoguće zbog buke, prljavštine, smoga. Trudim se da živim sa što manje stresa. A opet Beograd je blizu, na pola sata vožnje autom, tako da lako i brzo mogu da dođem, obiđem prijatelje, pogledamo izložbu koja me zanima.
 

Filmski debi uz Pavla Vuisića

- Tokom karijere često sam radila zajedno sa Pavlom Vuisić. Bio je perfekcionista u poslu kojim se bavio i svi su ga voleli. Sa njim sam igrala od 15. godine, od filma "Kroz granje nebo". Bio je to moj filmski debi, gde sam dobila glavnu žensku ulogu. Snimalo se gotovo dve godine u Kranjskoj gori. Kada je počela montaža, desilo se da je razlika bila ogromna u mojim kadrovima s početka i na kraju snimanja, jer sam u međuvremenu odrasla, promenila se, od devojčice sam postala devojka. Tako sam morala ponovo da uradim brojne scene i kroz to ostvarenje stasala sam u glumicu.

 

Nije ni Tasovac svemoguć

- Ivana Tasovca, novog ministra kulture i informisanja ne poznajem lično, ali znam da je sjajan organizator, menadžer, i kako bi se to modernim jezikom reklo - PR kulture. Njegov pokojni otac je bio moj divan kolega, Predrag Tasovac, pa je Ivan
odmalena bio okružen umetnošću. Obrazovana je osoba, vaspitana, pa zato na novoj funkciji od njega očekujem veliko razumevanje za potrebu svih nas za kulturom i borbu za njen boljitak. Verujem da će Tasovac uneti tako željene promene, ali da se razumemo, nije ni on svemoguć. I, na žalost, sve zavisi od finansija.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online