Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 28.08.2013.
14:05
M. T. - Vesti A

I ministar kulture zaobišao Niš

Na Letnjoj pozornici niške Tvrđave u ponedeljak uveče vrvilo je od glumaca i reditelja, koji su uz 4.000 posetilaca uživali u svečanom otvaranju 48. Filmskih susreta u Nišu, jednom od najznačajnijih festivala u Srbiji. Prisutni su bili začuđeni jer na otvaranje nije došao niko iz državnog vrha, pa ni iz Ministarstva kulture, posebno što su prethodnih godina na otvaranju susreta uvek bili i predsednici i premijeri, ministri i državni sekretari, koji su ovog puta Niš zaobišli u velikom luku.

Presrećna: Vera Čukić sa nagradom

Iste večeri kada su otvoreni Filmski susreti u Nišu, deo državnog vrha bio je na leskovačkoj Roštiljijadi, koju je inače otvorio Nebojša Stefanović, predsednik Skupštine Srbije.


Međutim, nedolazak političara nije uticao na glumce i goste u Nišu. Posle veličanstvene svečanosti otvaranja i prijema koji je za goste niških Filmskih susreta organizovao gradonačelnik Niša dr Zoran Perišić, prisustvovalo se dodeli nagrade za životno delo "Pavle Vuisić", koju je ove godine Udruženje filmskih glumaca Srbije dodelilo Veri Čukić. Nagradu joj je uručio predsednik Udruženja Vladan Živković.


U zvaničnoj konkurenciji prve večeri festivala na programu su bila dva filma - "Kad svane dan" u režiji Gorana Paskaljevića i ostvarenje "Mamaroš" Momčila Mrdakovića, dok su u utorak uveče gledaoci imali prilike da pogledaju filmove "Država" Jelene Marković i "Krugove" Srdana Golubovića.
 

Ključevi kod Đurđe

Tradicionalno, gradonačelnik Niša Zoran Perišić uručio je glumcima ključeve grada čime je simbolično otvoren festival. Ključeve je preuzela Đurđija Cvetić koja je rekla da je Niš jedini grad na svetu koji svoje ključeve predaje glumcima. Posebno uzbuđena i srećna bila je Vera Čukić, koja nagradu "Pavle Vuisić" smatra najznačajnijom koju je ikada dobila u svojoj bogatoj glumačkoj karijeri.

Predsednik žirija koji će ocenjivati najbolje ostvarene kreacije glumaca između dva festivala je Đurđija Cvetić, prvak drame u Jugoslovenskom dramskom pozorištu u Beogradu, a članovi su Aljoša Vučković i mladi glumac Marko Živić. Festival u Nišu prati čak 50 novinskih, agencijskih, radio i televizijskih redakcija, a pored glavnih zbivanja na Letnjoj pozornici mnogo je i pratećih manifestacija na festivalu.


Dejan Dabić, selektor filmova, koji će do subote uveče i proglašenja pobednika biti prikazani na festivalu u Nišu, rekao je za "Vesti" da će na ovogodišnjim Filmskim susretima 11 projekcija biti na Letnjoj pozornici u niškoj Tvrđavi, a jedan u bioskopu Kupina.


- Čak osam od ovih 12 filmova su debitantska ostvarenja, a od posebnog je značaja što film "Gde je Nađa?" u Nišu ima jednu od svojih svetskih premijera. Prva je bila nedavno u Vrnjačkoj Banji, a posle Filmskih susreta u Nišu biće organizovana i u Novom Sadu. Isto tako oba gostujuća filma koje smo obezbedili za završno veče u subotu 21. avgusta, imaju svetske premijere u Nišu - rekao je Dabić.
 

Članovi žirija: Marko Živić, Đurđija Cvetić i Aljoša Vučković
 

Očekuje se da u Nišu, koji je tradicionalno i na kraju ovog avgusta centar filmskih zbivanja u Srbiji, svakoga dana bude najmanje po stotinak glumaca iz Srbije i zemalja okruženja. Budući da je u filmskim ostvarenjima srpske kinematografije snimljenim između dva festivala veliki broj glumaca iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore i drugih država nastalih od bivše SFRJ očekuje se da će veliki broj njih biti direktni učesnici događaja u Nišu.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online