Nedelja 28. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 27.08.2013.
16:58
D. Dušanić - Vesti A

"Istina je najjače oružje"

Glumac i producent Tihomir Stanić (53) uvek se vodi izrekom da ko u čuda veruje, taj čuda i stvara. A on je poput čudotvorca zaista uspeo da snagom volje, želje i sopstvenim trudom, znanjem i umećem postigne mnogo toga vrednog pažnje i divljenja. Ovih dana podigla se prašina oko filma "Top je bio vreo", koji nikako da se pojavi pred bioskopskom publikom, a čiji je Stanić producent.

Nije lako: Tihomir Stanić
 

- Dobio sam prava da ekranizujem roman Vladimira Kecmanovića "Top je bio vreo", pa je režiser Slobodan Skerlić adaptirao scenario i počeli smo da snimamo film u decembru 2010. godine. Ali, i pre nego što je pala prva klapa film su pratile kontroverze. Kuburili smo sa parama jer taj film zbog raznih predrasuda nije dobio podršku u regionu. A tema je sudbina dečaka u opkoljenom i bombardovanom Sarajevu 1993. godine kome je granata ubila roditelje, posle čega je zanemeo.

Mira čeka pare

Mira Banjac je izjavila da ste joj dužni novac za rad na ovom filmu.
- Mira nije među pomenutim glumcima koji su prvo pristali, a onda se povukli sa snimanja. Ona je svoj deo odradila, ali tačno je da nije još isplaćena. Njoj, kao i ostalim akterima koji su učestvovali, honorari će biti isplaćeni čim nađem još malo novca i film bude potpuno gotov - kaže Stanić koji se nada da će film konačno potpuno biti gotov za dva meseca i da će se potom naći pred bioskopskom publikom.

Dečakov vodič u svet odraslih je njegov bivši školski drug koji ga upoznaje sa svetom kriminala, alkohola, droge, zločina, silovanja i smrti - kaže Tihomir Stanić, koji dodaje da je i postprodukcija filma zahtevna zbog specijalnih i kompjuterskih efekata.


- Stalno sam u dugovima, ulazim iz kredita u kredit, seku mi struju, isključuju telefone, ali drži me neverovatan entuzijazam. Moja prednost je što zahvaljujući glumačkom iskustvu umem da prepoznam važan scenario.

Teme su bile teške, ali sam ih sam birao. Nisam produkcijom počeo da se bavim da bih zaradio pare i obogatio se, nego sam išao po principu da neko to mora da uradi. Nije bilo lako, ali živim sa svešću da je istina najjače oružje i da uvek pobeđuje.


Priča se da je u ovaj film već uloženo pola miliona evra?
- Nije tačno, uloženo je duplo više! Naime, nama je na konkursu Filmskog centra Srbije odobreno oko 220.000 evra, što je tada bilo četvrtina predviđenog budžeta. Radio televizija Republike Srpske i sponzori obezbedili su još 150.000 evra, a ja sam kao producent jurio pare, pozamljivao, dizao kredite. Naknadno nam je Ministarstvo kulture Srbije odobrilo dodatnih 43.000 evra, ali još nedostaje malo novca da sve završimo.

Film će nadživeti partije

Tihomir Stanić nedavno je izneo svoju tezu o društveno-političkom značaju filmova:
- Ne sme se nijedan dnevnopolitički tretirati kao trenutna politička afera ili skandal. Ako valja, njegova vrednost će nadživeti mnoge partije i sisteme. Imamo filmove iz zemalja iz sistema koji su se raspali, ali su i danas gledani.

Da li je tačno da su ekipu napuštali glumci, iako su prvobitno pristali da budu u njoj?
- Jeste, to su teškoće koje su nas pratile, ali i uticale na probijanje budžeta. Radnja filma smeštena je u ratno Sarajevo, pa smo zatražili i dobili potrebne dozvole. Onda je došla ekipa sa sarajevske TV 1 da snimi reportažu, ali posle emitovanje tog priloga krenula je lavina negodovanja jer su najavili da se priprema film u kome će se "branitelji Sarajeva" prikazati kao ratni zločinci.

- Uskraćene su nam dogovorene lokacije, mnogi bosanski glumci napustili su projekat, a pridružili su im se i pojedini beogradski, smatrajući da nije zgodno pojaviti se u takvom projektu. Ipak, ne želim da pominjem nijedno ime. Morali smo da tražimo ne samo nove glumce, nego i novog kostimografa, scenografa, lokacije... Sve je to uticalo na probijanje budžeta, pa smo zato stalno morali da pronalazimo nove finansije.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online