Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 18.05.2013.
06:12
B. Grujić - Vesti A

Ernest Bošnjak - pionir srpskog filma

Na inicijativu Udruženja građana Moj Sombor, Mađarske građanske kasine i Bunjevačkog kola iz Sombora počela je izrada spomenika somborskom sanjaru, Ernestu Bošnjaku, čoveku koji je želeo da od Sombora načini Holivud.

Ernest Bošnjak

Inicijativa za postavljanje spomenika ovom znamenitom Somborcu pokrenuta je još 2011. godine, a danas se stiglo do modela koji je u glini izradio vajar Igor Šeter, autor spomenika Lazi Kostiću.


Ove godine se ujedno i obeležava pola veka od smrti jednog od najčuvenijih Somboraca. Ernest Bošnjak je svoje snove nastojao da ostvari izgradnjom filmske fabrike, koja bi od Sombora napravila srpski Holivud. Naišao je na zainteresovane mecene, ali ne i na razumevanje somborskih vlasti, koje 1914. odbijaju njegovu molbu za dodelu besplatnog placa za gradnju fabrike snova. Svoj prvi film "U carstvu Tepsihore" snimio je 1909. godine.

Ovde potpis

Tri godine kasnije, Ernest Bošnjak je dokumentovao svoje najpoznatije ostvarenje "Otkrivanje spomenika Ferencu Rakociju", u kome se prvi put u istoriji filma na ovim prostorima upotrebljava pokretna kamera - švenk. Po tome će Ernest Bošnjak zauvek ostati upamćen u istoriji svetske kinematografije i modernog filma...


Vek kasnije dobija spomenik, da njegovo ime ne bude zaboravljeno. Statua Ernestu Bošnjaku u prirodnoj veličini trebalo bi da bude postavljena u ulici Kralja Petra Prvog, kod cvetnih rundela po kojima je Sombor poznat. Skulptura će biti izrađena hladnim livenjem poliestera u bronzi, a vrednost spomenika procenjena je na više od 3.000 evra. U toku je i donatorsko prikupljanje sredstava, a prilozi mogu da se uplate na račun jedne od tri organizacije koje su i inicirale izradu skulpture somborskog filmadžije.

Podsetnik prošlosti

- Ubeđen sam da više od polovine Somboraca nikada nije ni čulo za Ernesta Bošnjaka. Spomenik u prirodnoj veličini biće prava atrakcija i prilika da se nešto i sazna i nauči o prošlosti starog Sombora ili Zelengrada, kako se nekada zvao, kao i o ljudima koji su živeli i stvarali velika dela u njemu - kaže Somborac Milan Lolić.

- Prva ideja je bila da spomen-obeležje Ernestu Bošnjaku bude u blizini spomenika Laze Kostića i krsta, međutim ja sam više za opciju da se nalazi na pragu Čitaoničke, kod cvetne rundele, s obzirom na to da je baš u ovoj ulici radila njegova štamparija i pečatoreznica - kaže Milan Vojnović, jedan od članova odbora za podizanje obeležja Ernestu Bošnjaku.


- Za razliku od Laze, koji je liven u bronzi, ovog puta smo se opredelili za nešto jeftiniju varijantu. Još nije gotovo konačno rešenje, a ono što je sigurno jeste da će Ernest biti u prirodnoj veličini, sa kamerom i zvezdama po nogama, po uzoru na holivudske statue. Na spomeniku bi trebalo da se nađe i adekvatan tekst na ćirilici, latinici i mađarskom jeziku - kaže Igor Šeter, vajar iz Sombora.

Odbor za podizanje spomenika
 

Boris Bakić iz udruženja Moj Sombor kaže da je planirano da finansiranje celog projekta bude obezbeđeno kroz donacije i priloge, a prikupljanju sredstava priključiće se i somborski slikari.


- Oni će darivati slike za aukciju, planiranu za početak maja meseca - kaže Bakić.
Svečano otkrivanje biste biće održano u junu i tada će biti organizovana tribina posvećena čuvenom somborskom kinematografu, te projekcija filma.

Sombor - centar grada
 

- Projekat je vrlo značaj jer se njime na pravi način neguje tradicija. Životno delo Ernesta Bošnjaka daleko prevazilazi lokalni nivo i on slobodno može biti svrstan u istoriju svetske kinematografije - naglasio je Aleksandar Bošnjak iz udruženja građana Bunjevačko kolo.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online