Subota 4. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Sreda 28.11.2012.
09:52
Vesti A

Raspad Jugoslavije na filmu (4): Statisti ginuli na frontu

"Lepa sela, lepo gore" je film Srđana Dragojevića snimljen 1996. godine prema istinitom događaju, kada je sedam srpskih vojnika Drinskog korpusa bilo devet dana zarobljeno u tunelu kod Višegrada u septembru 1992. godine. Film je bio srpski kandidat za Oskara, za najbolji film van engleskog govornog područja za 1996. godinu. Smatra se modernim klasikom srpske kinematografije.

Vanja Bulić

Novinar Vanja Bulić, jedan od scenarista filma "Lepa sela, lepo gore", kaže da je bilo veoma teško vreme kada su snimali ovaj film.


- Ja sam 1993. godine napisao scenario, a na kraju rata Srđan Dragojević, Biljana Maksić, Nikola Pejaković i ja počeli smo da snimamo. U tom trenutku nismo razmišljali da to bude ratni film. To je bio krik jedne generacije intelektualaca, potreba da iznese svoj stav o ratu. Film "Lepa sela, lepo gore" je prvi ratni film i najbolji. Rađen je bez distance i prikazano je potpuno sve što se događalo. Dali smo pravu sliku onoga što se u tom trenutku događalo u ratu. Sećam se i prve klape u Višegradu. Imali smo veliki broj statista, koji su pre podne bili na snimanju filma, a popodne bi otišli na ratište, a mi ujutro saznamo da je neko od njih poginuo. Strašno. Bilo je jako teško snimati u to vreme jer si bio u tome svemu. Danas moraš filozofski razmišljati da bi snimio film, a mi smo tada iskreno razmišljali. Film mora da ima univerzalnu poruku. Promociju ovog filma smo imali u svim bivšim republikama, osim u Hrvatskoj. Ali, mladi hrvatski reditelji došli su u Ljubljanu da pogledaju "Lepa sela, lepo gore". Bili su oduševljeni i rekli su da oni nikad neće umeti da snime takav film - kaže Vanja Bulić.


Najteže je bilo sakupiti novac u vreme inflacije i rata.


- Novac smo sakupljali sa svih strana. Pomagala nam je čak i Radio-televizija Srbije, uprkos tome što smo kritikovali i vlast i Slobodana Miloševića i samu državnu politiku. Državna televizija je pomagala sve filmove u to vreme.


Ovaj popularni novinar kaže da je rat uvek neiscrpna tema za filmske radnike.


- Uvek postoje teme koje su zanimljive i nesicrpne. Ratna drama može da se desi kod nas, u Vijetnamu i drugim zemljama i filmovi na tu temu će se uvek snimati jer ljudima je uvek interesantna ta tema. Nekad manje, nekad više, ali je privlačna.
 

Pobeda televizije

Bulić kaže da ipak prolazi vreme filma.
- Film je odavno u zapećku. Postali smo komformisti uz televiziju. Ljudi sve manje idu u bioskop jer se vode mišlju što da idu kad za dva meseca mogu to da gledaju na televiziji. A kad film gledam na televiziji, kao da ga nisam gledao. Volim da odem u bioskop, da se ugase svetla i gledam ga na miru. Niko me ne prekida, da me nešto pita kao što bi to bio slučaj kod kuće.

POVEZANE VESTI

Sreda 28.11.2012. 11:19
Iskreno, meni najdrazi nas film za zamjerkom za kraj. Kao svako nas film, ne znaju ga zavrsiti.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online