Subota 4. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 23.10.2012.
07:12
J. Arsenović - Vesti A

Čast je biti u društvu velikih reditelja

Vedrog duha i skroman, Bojan Vuletić se u 35. godini života sa uspehom predstavio debitantskim filmom "Praktičan vodič kroz Beograd sa pevanjem i plakanjem". Posle prikazivanja na međunarodnim festivalima, ovu omnibus komediju moći će da gleda i publika na Kakadu Ajlend festivalu koji ovih dana počinje u Sidneju. Uoči puta u daleku Australiju, Vuletić u razgovoru za "Vesti" otkriva kakvu je emociju želeo da prenese na publiku, zašto se i on opredelio da Srbiju dočarava očima stranaca, te na kojem projektu trenutno radi.

Bojan Vuletić

Kako gledate na poziv da učestvujete na Kakadu festivalu?

- Neverovatna je čast da učestvujem na jednom od većih festivala u tom delu sveta i to na predlog drugog festivala, Festivala srpskog filma koji je jednim delom pokrovitelj i organizator mog gostovanja u Sidneju. Imponuje mi da nakon dugotrajnog i teškog rada na filmu, on bude prepoznat i na nekim drugim meridijanima. Posebno mi je zadovoljstvo što ću imati prilike da budem u blizini takvih reditelja kao što su Pol Tomas Anderson čijim će filmom o sajentolozima biti otvoren festival, rediteljke "Klavira" Džejn Kempion, čuvenog Pitera Vira ili oskarovca Brusa Beresforda.
 

Bez vike na glumce

Kao mlad autor kako ste uspeli da nametnete autoritet i takvim imenima kao što je zvezda evropskog filma Žan Mark Bar koji takođe glumi u "Vodiču"?

- Ne radim tako što vičem na glumce ili se ljutim. Tako ne radim sa ljudima uopšte, a pogotovu ne sa saradnicima na filmu. Mislim da je najvažnije poverenje. Glumci su ti zbog kojih ljudi idu da gledaju film, ne idu zbog mene. Oni su umetnici, a ja sam tu, možda prvi među jednakima koji nastoji da u procesu stvaranja filma izgura jednu ideju do kraja.

Da li ste bili zatečeni pozivom?

- Jesam, jer mislim da je produkcija srpskog filma u proteklih godinu dana bila na izuzetnom nivou i po izboru tema i po formi i po nekom novom duhu po kojem srpski film počinje da biva prepoznat u svetu. Ono što moj film možda razlikuje od ostalih, jeste to što je na jedan drugačiji način, kroz komične situacije, posmatra probleme i život u Srbiji.


Kako biste preporučili svoj film nekom ko se tek odlučuje da li će ga pogledati?


- Kao komediju. Nešto u čemu možemo da prepoznamo naš mentalitet i karakter, a opet da saznamo i nešto novo. Ne mislim da film može da menja ljude, pravi države ili podiže revolucije. Uspeh je već ukoliko nakon izlaska iz sale kod gledaoca probudite jednostavne emocije. Mislim da film zbog toga i postoji - da vas nasmeje, rasplače, rastuži.


Zašto autori sve češće insistiraju na stranim glumcima i njihovim ulogama u srpskim filmovima, je li to pokušaj da se okušate preko granice?

- Ne, mislim da je to više pokušaj da se posle ratova, embarga, izolacije susretnete sa stranim jezikom, sa nekim drugačijim sistemom vrednosti koje su za nas i dalje fascinantne, bez obzira na to što su se zadnjih desetak godina stvari radikalno izmenile. Taj susret između nas i njih i ta neka razmena iskustava je nešto što ne fascinaira samo mene, nego i druge reditelje.


Imate li ambiciju da se kao reditelj ostvarite i u inostranstvu?

- Kada radim film pokušavam da budem iskren i svaki put kada radim scenario idem sve dublje i dublje u emocije i ne pokušavam da razmišljam da li je to prijemčivo za ovu ili onu publiku. Nemam tu vrstu kalkulacije da film mora biti dopadljiv za strance, za festivale. Inače, trenutno radim na scenariju za film jedne mlade bugarske rediteljke. U njemu se govori o problemu surogat majke koja pokušava da preživi tešku tranziciju tako što za novac nosi tuđe dete i to ljudima koji su odgovorni za smrt njenog muža. Za razliku od ove moje lagane komedije, ovo je jedna teška i ozbiljna tema. Ali tako je i u životu, ozbiljno bez duhovitog ne ide.

Verujem u Paskaljevića

Kako gledate na ovogodišnjeg srpskog kandidata za Oskara?

- Nažalost, nisam gledao film, ali sam veliki ljubitelj ostvarenja Gorana Paskaljevića. Odrastao sam uz njegove filmove, kao i uz filmove mojih profesora Gorana Markovića, Srđana Karanovića... Na osnovu trejlera to zaista izgleda fantastično i intrigantno. Deluje izuzetno uzbudljivo i emotivno i nadam se da će imati uspeha, da uđe u poslednji krug nominovanih za Oskara.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online