Subota 4. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 26.11.2011.
14:07
O. Ikodinović - Vesti A

Kusturica: Pišem roman i snimam film o Dostojevskom

Emir Kusturica (57) uživa veliki ugled i popularnost u celom svetu, ali čini se da mu ruska javnost ukazuje posebno poštovanje. Gotovo svi ruski elektronski i štampani mediji, i brojni poštovaoci njegovog rada i dela, s oduševljenjem su ispratili ovonedeljni boravak proslavljenog srpskog režisera u Moskvi.

Voli da komplikuje život: Emir Kusturica
 

On je u rusku prestonicu doputovao povodom projekcije filma "Crna mačka, beli mačor", kojim je otvorena Nedelje srpskog filma, u okviru Dana kulture Srbije u Rusiji. Režiser, koji je trenutno okupiran radom na filmu "Pančo Vilja" i izgradnjom Kamengrada u Višegradu za potrebe filma "Na Drini ćuprija", otkrio je i da planira da snimi film i o velikom ruskom piscu - Fjodoru Mihailoviču Dostojevskom i to po sopstvenom romanu, radnog naziva "Dragi moj Fjodor".


- Ja sam čovek koji voli sebi da komplikuje život, i zato sam počeo da pišem roman o Fjodoru Dostojevskom, po kojem ću snimiti i film - otkrio je Kusturica.

Film o Kusti

Koliko je Emir Kusturica voljen i cenjen u Rusiji govori i podatak da je mlada ekipa ljudi iz Jekaterinburga, na čelu sa studentom Andrejom Grigorjevim snimila dokumentarni film "Balkanska zvezda" o slavnom srpskom režiseru i muzičaru. Film je premijerno prikazan 24. novembra, baš na Kustin 57. rođendan, ali režiser nije prisustvovao premijeri pošto je tog dana otputovao iz Rusije. Rođendan je proslavio u avionu na putu ka ekvatoru.

On je priznao da je želeo da snimi film po romanu Fjodora Dostojevskog, ali to nije učinio jer nije znao kako da prenese jezik i razmišljanja ruskog pisca u savremeno doba. Govoreći o ruskim glumcima, Kusturica je ocenio da su "sovjetski glumci u danima dok je studirao bili najbolji na svetu..." On je otkrio i da razmišlja o tome da u Kamengradu postavi statuu u čast nekom ruskom glumcu, poput one posvećene Džoniju Depu, koja se nalazi u Drvengradu.


- Statua Džonija Depa postavljena je, ne zato što je on dobar glumac već zato što je u određenom momentu mog života, kao moj prijatelj, odigrao ključnu ulogu. Ako govorimo o glumi, kada sam studirao, sovjetski glumci su bili najbolji u celom svetu i mnogi zaslužuju da budu ovekovečeni u mom gradu. Razmišljam o tome da u Kamengradu postavim spomenik ruskom glumcu, istina, još ne znam kojem, jer mi je teško da se odlučim za jednog. Na primer, u filmu Nikite Mihalkova "12" svi glumci su odlični. Kada bi govorili na engleskom jeziku, oni bi bili najpopularniji na svetu. Ali, to je nevažno, zato što oni zaista jesu najbolji - dodao je Kusturica.

On je objasnio da u Rusiju često dolazi kako bi sa svojom grupom No smoking orkestra održao koncerte, kako bi primio neku od nagrada ili da se vidi sa prijateljima.


- Ja volim da šetam ulicama Moskve, jer tada vidim lica braće i sestara.

Dani srpske kulture u Rusiji

Emir Kusturica i Darko Bajić na konferenciji za medije u Moskvi

U okviru dana kulture Srbije u Rusiji, a tokom Nedelje srpskog filma, prikazano je još sedam filmova iz različitih perioda od 1998. do 2011. godine: "Žena sa slomljenim nosem", "Besa", "Medeni mesec", "Šišanje", "Gringo", "Montevideo" i "Beli, beli svet".

 

Dani kulture Srbije u Rusiji otvoreni su u septembru koncertom Slobodana Trkulje, a nastavljeni su promocijom monografija Svetska baština Srbije i otvaranjem izložbe fotografija srpskih crkava i manastira koji su pod zaštitom Uneska i izložbom fotografija "Tolstoj i Srbi".

POVEZANE VESTI

ŠOUBIZNIS Ženi se Džoni Dep
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online