Petak 10. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Nedelja 13.11.2011.
13:06
J. L. Petković - Vesti A

Zapad drma Srbijom

Svi na barikade, slogan je pod kojim je preko Fejsbuka Boris Malagurski, srpski režiser iz Kanade, pozvao Srbe u Jarinje. Oko 200 građana Srbije, Republike Srpske i Crne Gore odazvalo se pozivu, a 29. oktobra je na barikadama prikazan Borisov film "Težina lanaca" koji govori o raspadu Jugoslavije.

Umetnik na barikadama: Režiser Boris Malagurski
 

Šta je bio vaš motiv da organizujete ovu akciju?
- Režiser sam i moj cilj je da osvešćujem ljude svojim filmovima. Kada su Srbi postavili barikade, pomislio sam da je to naša šansa da na miran način pokažemo naše neslaganje. Ponadao sam se da će državni vrh povesti narod na barikade, da će možda čak i patrijarh sesti u automobil ili krenuti pešice i povesti narod koji bi ga pratio iz čitave Srbije. Zamislite kakva bi to bila poruka svetu?! Čak i da 10 odsto Srbije ode na barikade, to bi bila najlepša poruka svetu da je Kosovo Srbija i da ne mogu da otimaju ono što je naše. Prošli su meseci, to se nije dogodilo, i onda sam pokušao da nabavim bar jedan autobus. Prvi put u istoriji organizovan je otvoreni bioskop na barikadama.
 

Hoće li se dešavanja na barikadama pojaviti u nekom vašem filmu?
- Nisam otišao tamo da snimam. Želeo sam samo da odem i da odnesemo donacije koje smo sakupili preko Fejsbuka, mada mislim da im je najviše značilo naše prisustvo. Pozivam i druge umetnike u Srbiji da učine isto ili nešto novo osmisle jer Kosovo nije tako daleko.
 

Snimili ste film "Kosovo, možete li zamisliti?" o kršenju ljudskih prava Srba i drugih nealbanaca.
- Dok su se druga deca igrala ispred zgrade, ja sam kao dečak gledao TV Dnevnik jer me je politika oduvek zanimala. Kada je proglašena takozvana nezavisna država Kosovo, studirao sam filmsku produkciju na Univerzitetu Britanske Kolumbije u Vankuveru. Organizovao vam proteste protiv tog nelegalnog akta. U Vankuveru se okupilo više od 1.000 ljudi, što je velika stvar za našu malu srpsku zajednicu.
 

Šta je bio cilj tih protesta?
- Želeli smo da ubedimo kanadsku vladu da ne prizna Kosovo jer i sama ima iskustva sa Kvebekom, ali je ona pod pritiscima Amerike ipak to učinila zbog, kako su rekli, realnosti na terenu. Poželeo sam da vidim kakva je to realnost, odnosno kako žive ti ljudi. Tako sam snimio film "Kosovo, možete li zamisliti?" koji je analizirao posledice pogrešne politike prema Srbiji. Taj film je, na moje iznenađenje gledao i Vladimir Putin i bio je oduševljen. Posle toga je film emitovan na ruskoj satelitskoj TV mreži Rušia Todadž
koja se emituje u više od 80 zemalja. Osvojio je i brojne nagrade na međunarodnim festivalima.
 

Projekcija u Havani

Kakve su reakcije na film "Težina lanaca" van Srbije?
- Reakcije su pozitivne. Prikazan je širom Australije, Kanade, Amerike, Velike Britanije. U decembru će biti prikazan u Havani. Stranci uglavnom shvataju o čemu se radi, što je veoma bitno jer je Jugoslavija kompleksna tema. Mnogima se više dopada prvi deo filma gde se razbijaju mitovi iz 90-ih, nego drugi, ekonomski deo, o našoj zaduženosti, koji se više sviđa našim ljudima u dijaspori.

Da li je taj film uspeo malo da promeni sliku o dešavanjima na Kosovu?
- Mislim da jeste. Mnogi stranci koji su gledali film rekli su da do tada nisu imali pojma šta se dešava sa Srbima na Kosovu. Poverovali su da Kosovo treba da bude nezavisno i da postoje dobri razlozi za to, ali kad su videli ovaj film, mnogi su postali prosrpski orijentisani. Ako svi zajednički budemo radili na tome da gradimo lepšu sliku i promovišemo naš narod u svetu, siguran sam da bi to dalo još veće promene. Bitno je pokušati.
 

Imate li pomoć nadležnih institucija u Srbiji?
- Nemam podršku Ministarstva kulture, niti vlasti u Srbiji, čak ne samo da mi ne pomažu, nego bih rekao delom i odmažu. Film "Težina lanaca" je primljen na program festivala Emira Kusturice Kustendorf jer mu se veoma dopao. Ali, dva dana pred konferenciju za štampu sa tadašnjim ministrom za kulturu Nebojšom Bradićem, film je povučen iz programa festivala. Ministarstvo kulture je glavni sponzor festivala, a organizator me je obavestio da je odluka o skidanju filma sa programa ne zavisi od njih. Inače, podneo sam molbu za pomoć i Ministarstvu kulture i tadašnjem Ministarstvu za dijasporu, ali nikada nisam dobio odgovor.
 

Ipak, za film o Beogradu imate podršku Ministarstva vera i dijaspore.
- Za to mogu da zahvalim Aleksandru Rakoviću, portparolu tog ministarstva, koji mi je pomogao. Imao sam pomoć i RTS-a, odnosno Mileta Kečine, koji mi je omogućio pristup arhivi za film "Težina lanaca". Pojedinci me podržavaju, za razliku od države.
 

Filmovi su moćno marketinško sredstvo, pa bi država trebalo da ih finansira.
- Dešava se nešto sasvim suprotno. Ministarstva finansiraju umetnike koji pljuju po Srbiji, koji podržavaju hrvatsku i sarajevsku verziju događaja iz 90-ih godina i ne postoji neka veća spremnost da se podrže umetnici koji će podržati Srbiju. To je prilično šokantno. Čini mi se da se vlast više trudi da se dokaže Zapadu nego sopstvenom narodu. Može se postaviti pitanje ko ih postavio - Zapad ili narod?
 

Da li vam iko finansijski pomaže?
- Zahvalan sam dijaspori na pomoći, da nije nje, ne bi bilo ni ovih filmova. Pomaže mi dijaspora u Kanadi, naročito u Australiji, posebno gospodin Branislav Grbović iz Perta, koji je nekako započeo tu promotivnu kampanju. Imam pomoć i iz Austrije, Nemačke, Britanije. Srbi širom sveta dali su novac za ovaj film.
 

Film "Težina lanaca" je iznenadio novim detaljima i one koji su smatrali sebe upućenim u detalje raspada Jugoslavije. Na osnovu čega ste birali informacije i kako se one mogu proveriti?
- Postoji dva načina na koji se biraju informacije. Prvi je da se izaberu istinite informacije koje vam idu u prilog i one koje ne idu, a drugi je da lažne informacije odvojite od istinitih. Tokom 90-ih bilo je toliko laži, izmišljenih stvari koje su se ponavljale gebelsovskom metodom. Netačne informacije nisam hteo da iznosim. Ima onih koji kažu da sam u filmu zgrešio zato što nisam pominjao Markale ili što nisam rekao otvoreno da je ono što se desilo u Srebrenici genocid. Takođe, u filmu ima i teza koje su u suprotnosti jedne s drugom - na primer, da je u Jugoslaviji sve bilo lepo, a s druge strane govorimo da je Tito pravio greške oko Kosova i da je imao imperijalističke namere kada je hteo da kontroliše pola Balkana. To je za mene novinarska neutralnost. Ljudi žele da saznaju pravu istinu.
 

Buntovnik od školskih dana

* Režiser, scenarista, producent i montažer Boris Malagurski je rođen 1988. godine u Subotici, gde je završio osnovnu i muzičku školu. Odrastao je u Miloševićevoj Srbiji. Kaže da mu je detinjstvo proteklo relativno lepo. Srednju školu je završio u Vankuveru u Kanadi, posle toga je upisao filmsku produkciju na Univerzitetu Britanske Kolumbije.
* Kao dete je voleo da imitira političare. Na jednom takmičenju iz matematike, dok su đaci čekali diplome, direktorka škole, koja je inače bila član SPS-a, pitala je da li bi neko nešto otpevao. Boris se javio i počeo po uzoru na indeksovce da imitira Šešelja i Miloševića, pa je profesorka prebledela. Kada je najavio duet Milošević-Rugova, otela mu je mikrofon i pitala da li bi mogao da otpeva nešto drugo. "Prkosno sam odgovorio - ne. To sam ja. Kad god pokušaju da mi oduzmu glas, odbiću da pokleknem", kaže Boris.
* Autor je filmova "Težina lanaca", "Kosovo, možete li zamisliti?", "Slamarke", "Kits", "Communist Spdž", "The Canada Project", "Vreme je", "Ozbiljna gimnazija".

POVEZANE VESTI

Nedelja 13.11.2011. 14:06
Borise,svi oni koji vole Srbiju i srpski narod su uz tebe.Tvoji filmovi su dokumenti koje bi Tadic najradije spalio. Profasisticka bagra ce zaglaviti u Zabeli. Zapad ce propasti jer ovo vise nije kapitalizam, ovo je imperijalni fasizam.Nastavi kako si poceo jer ces pomoci svom narodu koji ce ti na kraju visestruko biti zahvalan. PS: @ssepheri - Kosovo nikad nije bilo niti ce biti drzava.Trenutno je okupirana teritorija-protektorat pod upravom privatne vojske NATO(vojna baza,prirodna bogatstva-ugalj,srebro,zlato,olovo....itd.). Kad budete bezali sa srpske zemlje(a to ce biti uskoro), javi se jos jednom da ti pozelimo sretan put ako nisi drzavljanin SRBIJE.
Nedelja 13.11.2011. 18:54
Српски младићи су будућност Србије. Увек је тако било и тако ће и остати. Једини проблем је садашња власт која кроз програме васпитања и образовања разсрбљује младе. Данас је теже борити се против београдске власти него против спољних непријатеља.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online