Subota 11. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 13.02.2011.
08:11
Z. Grujić - Vesti A

Kako je Balkan transformisao Kineza

Tridesettrogodišnji Zrenjaninac Vladimir Todorović, po profesiji diplomirani slikar, snimio je u Australiji dugometražni film, prvenac, koji će premijerno biti prikazan na filmskom festivalu u Roterdamu.

Todorović je iz rodnog grada otišao pre desetak godina i od tada mu se vraća isključivo da bi video familiju i prijatelje koje ima u Zrenjaninu.

Životni putevi su ga potom odveli u Singapur, gde sa suprugom i dve kćerke živi već šestu godinu radeći na singapurskom Univerzitetu kao predavač glume.

Napravio zanimljiv film: Vladimir Todorović

Neposredno pred odlazak u Holandiju, svratio je do rodnog grada, a o neočekivanom uspehu svog filma i pozivu da učestvuje na međunarodnom filmskom festivalu kaže:

Master studije u Americi


Todorović je rođen 1977. godine, u Zrenjaninu je završio gimnaziju, potom u Beogradu slikarstvo 2001. godine, a master studije je okončao tri godine kasnije na Univerzitetu u Santa Barbari u Americi.

- Veoma sam zadovoljan postignutim s obzirom na to da je veliki uspeh da ti uopšte razmotre film, a da ne pričamo kad ga uvrste u program.

Inače, na Filmskom festivalu u Roterdamu, moj film "Water hands", koji je urađen u kinesko-srpskoj koprodukciji, imaće svetsku premijeru u okviru selekcije Bright Future (Svetla budućnost).

Glavne uloge tumače Sara Jang, Lam Funk, Marko Škorić, Tatjana Todorović i Goran Andrejin.


- Ovo je film o kineskom mornaru koji počinje da sumnja u svoja uverenja, nakon što doživi lepotu Balkana. Naizgled turističko putovanje postaje žarište njegove lične transformacije i ispitivanja njegove svakodnevne realnosti - ističe Todorović i dodaje da još uvek ne zna kada će premijera biti u Srbiji, ali da bi voleo da se dogodi već tokom prvih prolećnih dana.


U filmu ima nekih autobiografskih elemenata - dodaje Todorović, uz napomenu da zaista uživa u Singapuru, ili u prevodu Lavljem gradu, koji se nalazi na jugu Malajskog poluostrva u Jugoistočnoj Aziji.


- U Singapuru sam sa suprugom i dve ćerke koje se školuju, radim na njihovom univerzitetu i mogu reći da sam srećan. Država je uređena, i dobra stvar je što je otvorena za strance i što ih zapošljava - kaže Todorović.
 

Ideja rođena u Crnoj Gori


Ideja o filmu rođena je tokom jednog od mojih boravaka u Srbiji i Crnoj Gori. U okviru tih putešestvija desila se i poseta Skadarskom jezeru, koje je ostavilo veliki utisak na mene.

 

Takođe, srpska narodna pesma zidanje Skadra, remek-delo naše književnosti, jedan je od lajtmotiva filma. Nakon slušanja brojnih narodnih priča iz regiona i poredeći ih sa svakodnevnim životom iseljenika u Singapuru, odlučio sam da napravim film koji će prikazati ove polaritete.

 

Tako, jedna polovina filma fokusira se na stvarnost običnih ljudi koji žive u ekonomski devastiranom Balkanu, a druga polovina dočarava kvaziburžoaski život stranca u Singapuru - kaže Todorović.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online