Nedelja 13.02.2011.
08:11
Z. Grujić - Vesti

Kako je Balkan transformisao Kineza

Todorović je iz rodnog grada otišao pre desetak godina i od tada mu se vraća isključivo da bi video familiju i prijatelje koje ima u Zrenjaninu.

Životni putevi su ga potom odveli u Singapur, gde sa suprugom i dve kćerke živi već šestu godinu radeći na singapurskom Univerzitetu kao predavač glume.

Napravio zanimljiv film: Vladimir Todorović

Neposredno pred odlazak u Holandiju, svratio je do rodnog grada, a o neočekivanom uspehu svog filma i pozivu da učestvuje na međunarodnom filmskom festivalu kaže:

Master studije u Americi


Todorović je rođen 1977. godine, u Zrenjaninu je završio gimnaziju, potom u Beogradu slikarstvo 2001. godine, a master studije je okončao tri godine kasnije na Univerzitetu u Santa Barbari u Americi.

- Veoma sam zadovoljan postignutim s obzirom na to da je veliki uspeh da ti uopšte razmotre film, a da ne pričamo kad ga uvrste u program.

Inače, na Filmskom festivalu u Roterdamu, moj film "Water hands", koji je urađen u kinesko-srpskoj koprodukciji, imaće svetsku premijeru u okviru selekcije Bright Future (Svetla budućnost).

Glavne uloge tumače Sara Jang, Lam Funk, Marko Škorić, Tatjana Todorović i Goran Andrejin.


- Ovo je film o kineskom mornaru koji počinje da sumnja u svoja uverenja, nakon što doživi lepotu Balkana. Naizgled turističko putovanje postaje žarište njegove lične transformacije i ispitivanja njegove svakodnevne realnosti - ističe Todorović i dodaje da još uvek ne zna kada će premijera biti u Srbiji, ali da bi voleo da se dogodi već tokom prvih prolećnih dana.


U filmu ima nekih autobiografskih elemenata - dodaje Todorović, uz napomenu da zaista uživa u Singapuru, ili u prevodu Lavljem gradu, koji se nalazi na jugu Malajskog poluostrva u Jugoistočnoj Aziji.


- U Singapuru sam sa suprugom i dve ćerke koje se školuju, radim na njihovom univerzitetu i mogu reći da sam srećan. Država je uređena, i dobra stvar je što je otvorena za strance i što ih zapošljava - kaže Todorović.
 

Ideja rođena u Crnoj Gori


Ideja o filmu rođena je tokom jednog od mojih boravaka u Srbiji i Crnoj Gori. U okviru tih putešestvija desila se i poseta Skadarskom jezeru, koje je ostavilo veliki utisak na mene.

 

Takođe, srpska narodna pesma zidanje Skadra, remek-delo naše književnosti, jedan je od lajtmotiva filma. Nakon slušanja brojnih narodnih priča iz regiona i poredeći ih sa svakodnevnim životom iseljenika u Singapuru, odlučio sam da napravim film koji će prikazati ove polaritete.

 

Tako, jedna polovina filma fokusira se na stvarnost običnih ljudi koji žive u ekonomski devastiranom Balkanu, a druga polovina dočarava kvaziburžoaski život stranca u Singapuru - kaže Todorović.

2024 © - Vesti online