Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 28.04.2016.
08:30
S. Đurić - Vesti A

Boban Marković: U Guči sam dobio krila

Boban Marković (51) bio je među prvima koji je trubačku muziku predstavio van granica Srbije i postao ne samo majstor u Guči, već i trubački maestro svetskog glasa. Što sam sa svojim orkestrom, što sa sinom Markom objavio je 13 albuma, a ima više od 100 koncerata godišnje širom sveta.

Z. K. Munja
Sve postigao radom: Boban Marković

Sarađivao je sa brojnim svetskim muzičkim zvezdama, radio je muziku za filmove i kao vrsni poznavalac svega što se tiče trube smatra da uvođenje novog pravila da se majstori trube mogu ponovo takmičiti u Guči - dobra vest.

- To je dobra vest pre svega za mlade majstore trube, koji su imali manje učešća na Saboru trubača u Guči, a imaju zvanje majstora trube. Mislim da je velika nepravda učinjena prema njima, jer su za kratak period dobijali zvanje majstora trube i time gubili pravo da se i dalje takmiče na Saboru. Brzim lansiranjem i proglašenjem tih mladih muzičara za majstore trube Sabor je izgubio mnogo. Pre svega kvalitetne trubače koji su mogli da podignu takmičenje na još viši nivo, jer što je veća konkurencija takmičenje je zanimljivije. Tako je bilo u moje vreme kada sam se ja takmičio. Konkurencija je bila velika i teže se dolazilo do nagrada i zvanja majstora trube - priča Boban Marković.

Šta za Vas danas predstavlja Sabor trubača u Guči?
- Kao višestruki pobednik na Sabor uvek gledam pristrasno, jer sam od Dragačevskog sabora trubača u Guči dobio krila kojima i dan-danas letim po celom svetu.

Pregovori sa holivudskim glumcem

Šta trenutno radite i gde planirate koncerte?
- Trenutno se pripremamo za predstojeće nastupe koje imamo u Austriji, Češkoj, Mađarskoj, Hrvatskoj, Italiji i Bugarskoj, gde ćemo prirediti spektakl u areni sa poznatim bugarskim režiserom i glumcem Kamenom Donevim. Pregovaramo i o projektima sa jednim poznatim holivudskim glumcem. Ali, nemojte da me pitate s kim, jer će njegovo ime ostati tajna sve dok se naši saradnici ne dogovore - tajanstven je Marković.

Imali ste prilike da sa trubom obiđete ceo svet, koji nastup posebno pamtite?
- Zahvaljujući trubi prošao sam i dobro i loše, obišao ceo svet, dobio mnoge nagrade. Neka od tih priznanja su meni jako draga - kada sam proglašen majstorom trube, kada sam postao počasni građanin Guče, ambasador Sabora trubača u svetu, kada sam postao član Akademije scensko-muzičke umetnosti u Beogradu, proglašen sam najboljim trubačem sveta, o meni je pisao engleski list 'Song lajns'... Sve ove nagrade i priznanja, a ima ih još mnogo više, postižu se radom. A ja sam tek počeo da radim. Što se tiče nastupa nikada neću zaboraviti naš koncert na jednom festivalu u Danskoj. Atmosfera je bila čarobna, a publika i mi zajedno s njima u potpunom transu. Ponet atmosferom u jednom trenutku sam zatvorio oči i pao na kolena, a kada sam otvorio oči imao sam šta da vidim! Publika, i to svi do jednog, klečala je na kolenima i pevala zajedno sa mnom. Neverovatan je osećaj kada hiljade ljudi kleči na kolenima i peva sa vama.

Upoznali ste mnoge poznate ličnosti iz svetskog šou biznisa? Ko je na vas ostavio najbolji utisak?
- Sem holivudske glumice Šeron Stoun i Silvestera Stalonea, upoznao sam i mnoge druge. Ali od svih, najveći utisak na mene je ipak ostavio legendarni brazilski fudbaler Pele koga sam sreo u Frankfurtu.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online