Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 13.06.2016.
04:12
Z. Marjanović - Vesti A

Guča je veliki biznis

Nezadovoljni dešavanjima u vezi sa Saborom trubača u Guči, koji će ove godine po 56. put biti održan od 11. do 13. avgusta, majstori trube Dejan Lazarević, Veljko Ostojić i Dejan Jevđić uputili su otvoreno pismo organizatorima Sabora, ali i narodu.

Z. K. Munja
Najveća trubačka fešta u svetu: Sa jednog od sabora

Iako organizatori ovogodišnjeg Sabora trubača u Guči tvrde da je već sada sve spremno za održavanje najveće trubačke svetkovine u svetu, da će ovogodišnja Guča biti najposećenija do sada i da će se, kao novina u programu, u Guči održati i takmičenje svih dosadašnjih majstora trube, sudeći prema otvorenom pismu proslavljenih majstora trube Dejana Lazarevića, Veljka Ostojića i Dejana Jevđića, situacija nije ni izdaleka tako dobra kao što tvrdi Slobodan Jovlović, novi predsednik Organizacionog odbora Sabora.

- Za osnivanje novog takmičenja majstora trube saznali smo preko medija, a nas niko ništa nije pitao, što je i bezobrazno i uvredljivo. Niko nas ništa nije pitao, ne znamo propozicije, ne znamo da li postoji bilo kakav pravilnik. Jednostavno, naša imena su se bez našeg znanja našla na listi takmičara majstora trube što je, po nama, više nego bahato ponašanje organizatora Sabora. Guča je biznis i u njoj i oko nje se sve svodi na novac. Nažalost, od tog velikog gučanskog kolača mi trubači nismo dobili ništa. E, pa dosta je bilo! Zašto bismo išli za ljubav u Guču, kada ona ništa ne radi za ljubav, već za pare. Mi ni danas ne zaboravljamo da su trubači učesnici Sabora godinama spavali po školama, na ulicama, pod šatorima, da su sami sebi plaćali iole normalniji smeštaj, da su dan i noć svirali za potrebe organizatora u programima Sabora, i to bez ikakve nadoknade. Pa, gde to ima u svetu? Na kom festivalu? Naravno, i opet bismo svirali za saboraše, za narod, besplatno i bez prestanka sedam dana, ali samo da je neko hteo lepo da nas pita i da zajedno vratimo Sabor narodu, a ne da nam naređuje - kaže se u otvorenom pismu mjastora trube Veljka Ostojića, Dejana Jevđića i Dejana Lazarevića koji je slične stavove nedavno izneo i u izjavi za "Vesti".

Dakle, niko ne sumnja da će početkom avgusta u Guči biti veselo, ali majstori trube su ubeđeni da organizatori ne bi smeli da se izjavama izuvaju pre broda. Veljko Ostojić, Dejan Jevđić i Dejan Lazarević dobro su poznati u trubačkom svetu i veliki su miljenici publike. Osvojili su brojne nagrade, među kojima su i majstorska pisma. Tako je Lazarević majstorsko pismo osvojio pre osam godina, Jevđić pre dve, a Ostojić 2012. godine.

Oduzimanje majstorskog pisma

Danas nam organizatori prete da će nam, ako se ne budemo takmičili, oduzeti majstorsko pismo, da će nam zabraniti da sviramo u Guči, da smo kukavice i da se plašimo da se takmičimo. Na sve to mi im odgovaramo: "Možete da nam oduzmete majstorsko pismo, ali ne i naše znanje, ne i naš narod koji nas voli, poštuje i podržava. I, ne plašimo se mi nikoga, najmanje ne svojih kolega majstora. Mi se plašimo za Guču koju treba vratiti narodu."

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online