Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 27.04.2016.
00:44
Z. Marjanović - Vesti A

Majstori ponovo na pozornici

U organizaciji Sabora trubača u Guči već odavno mnogo toga ne valja, što se vidi po smanjenoj poseti. Novi predsednik Saborskog odbora Slobodan Jolović za "Vesti" otkriva koje su to novine koje se uvode kako bi se Saboru vratio stari sjaj.

Z. K. Munja
Nema Guče bez trubača: Detalj sa prethodnog Sabora

- Izmenićemo pravilo koje važi više od pola veka po kojem trostruki pobednici Sabora dobijaju zvanje majstora trube i više ne mogu da se takmiče. Po novom pravilu ostavljamo im majstorsko zvanje, ali sada imaju mogućnost da se ponovo takmiče i ne moraju da prolaze predtakmičenja za Guču. Tako se u konkurenciji za najbolje trubače ponovo mogu pojaviti Boban Marković, Dejan Petrović, Dejan Lazarević i drugi majstori trube - ističe Jolović i dodaje:

- Predviđeno je da svake pete godine najbolji trubač koji je pet prethodnih godina učestvovao u finalu Sabora dobije nagradu od 10.000 evra. Razmišlja se i o uvođenju zvanja velemajstora trube za četiri pobede na Saboru uz koju ide i nagrada od 5.000 evra, dok će petostruki pobednik Guče dobiti zvanje šampiona i novčanu nagradu od 10.000 evra - objašnjava Jolović.

Trubači se plaše organizatora

- Ne znam zbog čega, ali trubači se plaše organizatora. Često, kada pričamo o problemima, oni me podržavaju, a onda, kada primedbe predočim organizatorima, izostaje podrška trubača. Dalje, ovo kažem mada znam da će mnogi reagovati, razumem ja i te trubače koji su mahom gotovo nepismeni, posebno orkestri sa juga Srbije, i nemaju svoj stav te pristaju i na ponižavajuće uslove koje im nude organizatori Sabora. Ali, sa druge strane ih razumem, jer učešćem na Saboru u Guči obezbeđuju deci hleb. Guča mora da poštuje trubače jer su trubači Guča, sve ostalo su šatre i tezge - kaže Dejan Lazarević.

Po novim pravilima majstor trube Dejan Lazarević iz Požege, može ponovo da se takmiči. On ne krije da ima dugačak spisak zamerki organizatorima Sabora zbog čega je trpeo kritike.

- Takmičarska pravila su promenjena, ali mislim da je pre donošenja tog Pravilnika trebalo okupiti trubače, makar nosioce zvanja majstora trube, kako bi i oni izneli svoje mišljenje o Saboru i svemu onome što u Guči ne valja. Ovako, sami su doneli Pravilnik koji odgovara organizatorima, a trubači i dalje ostaju roba za trgovinu. Sada, po završenom poslu, organizator nas zove na neki sastanak kako bi čuli od nas šta mislimo. Pa, ako su tako uradili, neka ne računaju na mene i moj orkestar. Ime i titulu majstora stekao sam upornim radom, imam svoje mišljenje, zamerke, integritet i stav i ne prihvatam da budem predmet bilo kakve trgovine i manipulacije - kaže za "Vesti" Lazarević, koga najviše boli odnos organizatora prema trubačima.

Novi Pravilnik i cenovnik

Ovogodišnji, 56. Sabor trubača u Guči, trajaće od 11. do 13. avgusta i to će biti dani kada će se u Guči čuti samo trube, dok su 10. i 14. avgust komercijalni dani rezervisani za muziku koja nije samo trubačka. Novim Pravilnikom uveden je i cenovnik za sponzore.
- Pravilnik predviđa da će za generalnog sponzora Sabora moći da konkurišu oni koji u organizaciji manifestacije ulože najmanje 100.000 evra - kaže Slobodan Jolović i ističe da je napravljen tačan cenovnik za sponzore.

- Ogorčen sam ponižavajućim odnosom organizatora prema trubačima. Često se u Guči dešavalo da se unapred zna pobednik Sabora na osnovu dogovora sponzora ili organizatora. Drugi orkestri su to znali i u takmičenju su učestvovali kao dekor. Tokom boravka u Guči, što je nedopustivo, za takmičare nije obezbeđen smeštaj, pa trubači spavaju u automobilima ili kunjaju celu noć za stolovima pod šatrama. Ishrana je veliki problem, jer trubači dobijaju bonove za porcije svadbarskog kupusa i to je sve. Sramota je da se oko Sabora vrte milioni, a takmičari spavaju kako se ko snađe i jedu ono što im se ponudi. Pri tome organizatori zaboravljaju da nema trube i trubača ne bi bilo ni Sabora. E, kada je tako, onda u ime trubača zahtevam od organizatora poštovanje, ili bar delić pažnje koja se posvećuje muzičarima koji dođu kao gosti u Guču - ističe Dejan Lazarević.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online