Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 07.01.2015.
10:29
V. Tasić - Vesti A

Lomljenje česnice i bogata trpeza

Božić, najradosniji hrišćanski praznik svečano se obeležava u domovima poznatih ličnosti. Iako se veruje da za Božić treba raditi kako bi godina bila uspešna i bogata, većina pevača ipak je odlučila da ovaj dan provede sa porodicom uz bogatu trpezu.

Z. K. Munja
Poštuje tradiciju: Ceca Ražnatović
 

Kao dete sa sela Ceca Ražnatović poštuje sve božićne običaje. Na Badnji dan njen sin Veljko u kuću je uneo badnjak koji su potom palili u kaminu u dnevnoj sobi, dok je ona sa ćerkom Anastasijom i decom svoje sestre Lidije pijukala po kući.

- Vaspitana sam da poštujem običaje i praznike obeležavam onako kako nalaže tradicija. Veliki sam vernik i trudim se da za Božić ispoštujem sve običaje koje sam naučila od svojih roditelja, a posle ih prenela na svoju decu. Božić slavim u svojoj kući sa porodicom, tata i mama donesu pečenje i kolače iz sela, pa je naša božićna trpeza uvek bogata. Božićni rituali me posebno raduju, a ne izostaju ni pokloni za decu koja ciče od sreće kada otvaraju darove - kaže Ceca.

Liturgija u manastiru

Viki Miljković sa suprugom i sinom svake godine Božić dočekuju u manastiru Rajinovac.
- Posle posne večere na Badnji dan koju ja spremam, sa porodicom odlazim u manastir na ponoćnu liturgiju i tu dočekujemo Božić. Sutradan pripremam bogat ručak za Božić, a praznicima se najviše raduje moj sin - kaže Viki.

Vera Matović je sa radošću nekoliko dana pripremala božićni ručak i večeru. Njen suprug Raca je nabavljao sve što treba, a ona je spremala bogatu trpezu.

- Tako smo se podelili. Poštujem tradiciju, moji roditelji su me tome naučili. Najlepše mi je bilo kad su deca bila mala, pa svi zajedno odemo kod mojih u selo. Okupila bi se cela familija i svi bismo uživali u prelepoj, porodičnoj atmosferi - kaže pevačica koja je Badnje veče provela sa porodicom u svom domu. Htela je i Božić da provede sa decom i suprugom, ali je deo praznika ipak provela u jednom TV studiju u Bosni.

- Zvali su me da gostujem u božićnoj emisiji koja se emituje uživo, a ja nisam mogla da odbijem. Požuriću kući da stignem na bogatu božićnu večeru u mom domu.

Dragan Pantić Smederevac tvrdi da nema šanse da tokom praznika ode bilo gde, a posebno da peva jer mu ovih dana nije do posla.

- Radujem se prazniku i uživanju uz božićnu trpezu sa porodicom i prijateljima. U ovom haosu to je jedno od malobrojnih zadovoljstava koje nam je još preostalo - iskren je Smederevac.

M. Karović
Vredna i za praznike: Vera Matović
 

Vesna Vukelić Vendi kao i većina praznike provodi sa najbližima, sve u skladu sa tradicijom i običajima. Svoju ćerku Nikoletu ovih dana preslišava veronauku i drži joj prigodna predavanja na temu božićnih običaja i tradicije.

- Mnogi slave a nemaju pojma šta slave. Kod mene to ne može tako. Red, tradicija i običaji moraju da se znaju i poštuju - kaže Vendi.

Darko Lazić i Ana Sević već dve godine žive zajedno, ali će ovaj Božić po prvi put proslaviti kao muž i žena sa petomesečnom ćerkicom Lorenom u njegovom rodnom mestu Brestač.

- Obožavam božićne praznike kojima se radujem kao dete. Ispoštujemo sve običaje, a moja baba u česnicu osim pare uvek stavi zrno kukuruza, komadić slame i zrno pasulja. Svake godine ja izvučem novčić, pa se svi šale da me hoće pare - kaže Darko. Za božićnu trpezu zadužena je njegova mama, a na stolu ima svega i svačega, jer su Lazići veliki domaćini, ali i gurmani.
 

Pune ruke posla

I Verica Šerifović imala je pune ruke posla ne samo oko spremanja božićnog ručka, već i oko poklona za najmilije.
- Obavezno ispod jelke ostavljam poklone za Mariju i prijatelje koje otvaramo na Božić, a onima koji nisu sa nama darove šaljem na kućnu adresu. Božić je za mene pre svega porodični praznik i zato najviše volim da ga praznujem u krugu porodice - kaže Verica, koja voli da ispoštuje sve božićne običaje.
- Obavezno je unošenje badnjaka, po ćoškovima bacamo malo parica i pšenice da godina bude rodna, lomimo česnicu... Poštujemo sve pravoslavne običaje i tako će biti sve dok sam živa.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online