Sreda 07.01.2015.
10:29
V. Tasić - Vesti

Lomljenje česnice i bogata trpeza

Z. K. Munja
Poštuje tradiciju: Ceca Ražnatović
 

Kao dete sa sela Ceca Ražnatović poštuje sve božićne običaje. Na Badnji dan njen sin Veljko u kuću je uneo badnjak koji su potom palili u kaminu u dnevnoj sobi, dok je ona sa ćerkom Anastasijom i decom svoje sestre Lidije pijukala po kući.

- Vaspitana sam da poštujem običaje i praznike obeležavam onako kako nalaže tradicija. Veliki sam vernik i trudim se da za Božić ispoštujem sve običaje koje sam naučila od svojih roditelja, a posle ih prenela na svoju decu. Božić slavim u svojoj kući sa porodicom, tata i mama donesu pečenje i kolače iz sela, pa je naša božićna trpeza uvek bogata. Božićni rituali me posebno raduju, a ne izostaju ni pokloni za decu koja ciče od sreće kada otvaraju darove - kaže Ceca.

Liturgija u manastiru

Viki Miljković sa suprugom i sinom svake godine Božić dočekuju u manastiru Rajinovac.
- Posle posne večere na Badnji dan koju ja spremam, sa porodicom odlazim u manastir na ponoćnu liturgiju i tu dočekujemo Božić. Sutradan pripremam bogat ručak za Božić, a praznicima se najviše raduje moj sin - kaže Viki.

Vera Matović je sa radošću nekoliko dana pripremala božićni ručak i večeru. Njen suprug Raca je nabavljao sve što treba, a ona je spremala bogatu trpezu.

- Tako smo se podelili. Poštujem tradiciju, moji roditelji su me tome naučili. Najlepše mi je bilo kad su deca bila mala, pa svi zajedno odemo kod mojih u selo. Okupila bi se cela familija i svi bismo uživali u prelepoj, porodičnoj atmosferi - kaže pevačica koja je Badnje veče provela sa porodicom u svom domu. Htela je i Božić da provede sa decom i suprugom, ali je deo praznika ipak provela u jednom TV studiju u Bosni.

- Zvali su me da gostujem u božićnoj emisiji koja se emituje uživo, a ja nisam mogla da odbijem. Požuriću kući da stignem na bogatu božićnu večeru u mom domu.

Dragan Pantić Smederevac tvrdi da nema šanse da tokom praznika ode bilo gde, a posebno da peva jer mu ovih dana nije do posla.

- Radujem se prazniku i uživanju uz božićnu trpezu sa porodicom i prijateljima. U ovom haosu to je jedno od malobrojnih zadovoljstava koje nam je još preostalo - iskren je Smederevac.

M. Karović
Vredna i za praznike: Vera Matović
 

Vesna Vukelić Vendi kao i većina praznike provodi sa najbližima, sve u skladu sa tradicijom i običajima. Svoju ćerku Nikoletu ovih dana preslišava veronauku i drži joj prigodna predavanja na temu božićnih običaja i tradicije.

- Mnogi slave a nemaju pojma šta slave. Kod mene to ne može tako. Red, tradicija i običaji moraju da se znaju i poštuju - kaže Vendi.

Darko Lazić i Ana Sević već dve godine žive zajedno, ali će ovaj Božić po prvi put proslaviti kao muž i žena sa petomesečnom ćerkicom Lorenom u njegovom rodnom mestu Brestač.

- Obožavam božićne praznike kojima se radujem kao dete. Ispoštujemo sve običaje, a moja baba u česnicu osim pare uvek stavi zrno kukuruza, komadić slame i zrno pasulja. Svake godine ja izvučem novčić, pa se svi šale da me hoće pare - kaže Darko. Za božićnu trpezu zadužena je njegova mama, a na stolu ima svega i svačega, jer su Lazići veliki domaćini, ali i gurmani.
 

Pune ruke posla

I Verica Šerifović imala je pune ruke posla ne samo oko spremanja božićnog ručka, već i oko poklona za najmilije.
- Obavezno ispod jelke ostavljam poklone za Mariju i prijatelje koje otvaramo na Božić, a onima koji nisu sa nama darove šaljem na kućnu adresu. Božić je za mene pre svega porodični praznik i zato najviše volim da ga praznujem u krugu porodice - kaže Verica, koja voli da ispoštuje sve božićne običaje.
- Obavezno je unošenje badnjaka, po ćoškovima bacamo malo parica i pšenice da godina bude rodna, lomimo česnicu... Poštujemo sve pravoslavne običaje i tako će biti sve dok sam živa.

2024 © - Vesti online