Nedelja 28. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 07.01.2013.
13:36
V. Tasić - Vesti A

Božić slave i na tezgama

Božić, najradosniji hrišćanski praznik i ove godine mnogi na estradi obeležiće u skladu sa tradicijom. I dok jedni ni za živu glavu ne žele da rade, drugi ugovaraju tezge za taj dan pravdajući se verovanjem da valja raditi na Božić kako bi cela godina bila uspešna.

Danas je naradosniji hrišćanski praznik - Božić
 

- Uvek sam imala po nekoliko ponuda da pevam na Božić, posebno od kada sam snimila pesmu "Božić" koja je prikladna za ovaj praznik. Ali, pošto radim cele godine, mogu sebi da dozvolim luksuz da tog dana ne radim, već da uživam sa sinom i suprugom.

Od badnjaka do česnice: Biljana Jevtić i Aleksandar Ilić sa sinom Ivanom i ćerkom Biline sestre

- Božićne praznike tradicionalno provodim u Bosni sa porodicom svog muža, a odmah posle Božića idemo kod moje porodice u Suboticu da sa njima provedemo slavu - kaže Stanojka Bodiroža Ćana. Aca Ilić i njegova supruga Biljana Jevtić će Božić provesti u svom domu uz sina Ivana i ćerku Biljine sestre.


- Božić je za moju porodicu i mene najveći i najradosniji praznik. Držimo se tradicije od badnjaka do česnice. Tog dana nigde iz kuće ne idemo. Samo jednom sam radio na Božić. Pevao sam u Bugarskoj i mnogo sam se pokajao. Sve je bilo u redu - honorar je bio dobar, ali sam se loše osećao. Nedostajali su mi Ivan i Bilja, sve je bilo nekako krnje, nedovršeno, čudno. Tada sam se zarekao da ću raditi samo onako kako je bog rekao, a on je odredio da se tog dana ne radi - kaže Aca. Za Božić nikada ne radi ni Dragan Pantić Smederevac.

Tradicionalno u Bosni sa porodicom: Stanojka Bodiroža Ćana
 


- Kakav bih ja bio Srbin kada ne bih bio kod kuće za Božić. Ništa lepše od Badnje večeri, Božića i lepih, narodnih običaja koji idu uz ovaj praznik. Znam da neke moje kolege rade baš na taj dan. Posla je inače malo, pa bi neki da se baš na Božić finansijski izvuku. Razumem da je svima teško, da posla i para nema, ali opet, svetinja je svetinja - kaže Smederevac.
 

Radno za Božić: Sanja Maletić sa suprugom Ljubišom

Sanja Maletić je Badnji dan provela sa suprugom, sestrom i mamom u Nemačkoj.
- Ovo je prva godina bez mog tate, zato sam osećala potrebu i dužnost da budem uz sestru i mamu, da pokušam da ih bar malo utešim. Sve do sada, Božić sam slavila sa familijom mog supruga Ljubiše.

Inače, na Božić ću raditi. Volim da radim tog dana, jer postoji verovanje da je dobro tog dana raditi, kako bi cele godine posao dobro išao - kaže Sanja Maletić.

Praznik u krugu porodice u Valjevu: Mia Borisavljević

Na Badnje veče Mia Borisavljević je nastupala u Bijeljini, a potom otišla pravo u Valjevo kod roditelja.


- Poštujem tradiciju i Božić provodim sa roditeljima. Bilo bi besmisleno da sama sedim u stanu u Beogradu kad mogu da budem u krugu porodice - kaže Mia. Dane pred božićne praznike Dejan Matić je proveo radno, u Bosni. Već petu godinu na Božić pevaće na Sokolcu, kraj Sarajeva.


- To je već postala tradicija koju negujem i u kojoj uživam. Uživaću u božićnom ručku sa familijom koja živi u Bosni. A, kad te noći odradim posao, odlazim u Beč kod supruge i sina, jer sam ih se mnogo uželeo - kaže Dejan.
 

Običaje naučila od bake

Vesna Čipčić

Glumica Vesna Čipčić kaže da je božićnu tradiciju nasledila od bake, a trudi se da običaje sada prenese na svoju ćerku i sina.


- Mnogo držim do običaja i tradicije, sama mesim česnicu i sam taj čin za mene je najveća radost. Najviše volim kada rasporedim poslove sa decom sve dok ne prospemo slamu. Uživam da decu učim našim običajima, iako je mene moja majka štedela kada sam bila dete, pa sam sve naučila od bake - kaže Vesna.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online