Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Sreda 20.07.2011.
15:51
V. Tasić - Vesti A

Kompozitori su danas niko i ništa

Miša Mijatović razočaran odnosom pevača prema autorima njihovih pesama. Para nema ili ih ja ne vidim, kaže on.

Sve radi na kompenzaciju: Miša Mijatović

Miša Mijatović (51) poznati kompozitor, harmonikaš i muzički urednik u PGP RTS-u, priznaje da je razočaran posle nedavno održanog muzičkog festivala u Vrnjačkoj Banji. Na festivalu su izvedene tri njegove kompozicije, dve su nagrađene, a njega kao autora niko ne spominje!


- Dodeljeno je mnogo nagrada, kako bi što više učesnika bilo zadovoljno. Ali, mnogo toga je ostalo nejasno. Recimo, moja pesma "Kad nebo suzu pusti" u interpretaciji Mirjane Milosavljević, dobila je nagradu za najbolju kompoziciju. Pesma "Kampari", koja je takođe moja a pevala je Ana Živković, proglašena je hitom Vrnjačke Banje. Nije mi jasno da li sam nagradu dobio ja, kao kompozitor pesama ili pevačice - kaže Mijatović.


Pevačice koje spominjete nisu poznate široj javnosti...?


- Hteo sam da moje pesme izvedu pevačice koje nisu poznate, ali sjajno pevaju. Obe pevačice koje sam spomenio uveliko rade, poznate su na terenu, ali ne i širokim narodnim masama. Isto važi i za mladu Leskovčanku Danijelu Stojiljković, koja je takođe na festivalu pevala moju pesmu. Devojka se razbija od posla po klubovima u Grčkoj. Nisam želeo da pesme dam zvezdama, već mladim, neafirmisanim pevačicama, jer one bolje slušaju. Sa zvezdama čovek danas ne može da izađe na kraj!


Čini se da pevači danas više cene šminkere i frizere, nego kompozitore?


- Apsolutno, kompozitori su danas niko i ništa! Gledao sam šta se dešavalo i sada na festivalu. Većini pevača je bilo važnije kako izgledaju, nego kako pevaju. To je redovna pojava, pa ispada da su svi važniji od onoga ko im je napisao pesmu. Da su se tako nekada ponašali Ana Bekuta, Snežana Đurišić, Miroslav Ilić ili Šaban Šaulić nikada ne bi bili ovo što su danas. Kada su počinjali, znalo se gde je kome mesto, gde kome priliči da se pojavi, nije bilo hoću-neću. Nije bilo šanse da neko zakasni na muzičku probu zbog šminkera ili pedikira, što je danas redovna pojava.


Šta ćete vi imati od toga što su nagrađene dve vaše kompozicije na festivalu?


- Neću imati ama baš ništa! Meni afirmacija ne treba, davno sam zauzeo mesto na ovom muzičkom prostoru. Tu sam i dalje zato što iznad svega volim muziku i uživam u njoj. Želim da mladim pevačima pomognem da se afirmišu.


Priča se da ste veoma moćan čovek na estradi, kako onda ne uzimate po nekoliko hiljada evra za jednu pesmu?


- Čuo sam za to da neki uzimaju hiljade evra po pesmi. Alal vera onima koji uspevaju da tako dobro unovšče svoj rad. Ako je to uopšte istina... Ja ni u ludilu ne bih mogao od nekoga da tražim tolike pare za pesmu. Ne bih mogao to da prevalim preko jezika. U ovom ludom, kriznom vremenu, gotovo sve se radi na kompenzaciju, po sistemu - dođeš mi, dođem ti. Para nema nigde, doduše, možda ih i ima, ali ih ja ne vidim.

Festivali kao bleda senka


Mislite li da je vreme festivala prošlo zbog ranijih nameštaljki i muljanja na ovim manifestacijama?


- Ima i toga, eto recimo ovaj festival u Vrnjačkoj Banji je prošao nezapaženo iz mnogo razloga. Nije bilo adekvatne reklame, nesporazumi oko TV prenosa. Da bi festival uspeo, treba da ima moćnu podršku, jaku producentsku ekipu i kao i mnogi i ja sam od ovog festivala očekivao više. Žao mi je što su muzičke manifestacije postale samo bleda senka onih nekadašnjih festivala na kojima je bila čast pojaviti se - smatra Mijatović.

POVEZANE VESTI

Sreda 20.07.2011. 18:07
Ма све је отишло у хондурас.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online