Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 07.03.2011.
17:47

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/scripts/open/news.phtml on line 73
A

Narodna muzika se vraća na velika vrata

Legenda srpske narodne muzike Mira Vasiljević (77) ove godine slavi jubilej - pet decenija umetničkog rada. Međutim, po njenoj želji sve će proći tiho, bez pompe i bez ikakve proslave.

Mira Vasiljević

- Za koncert sam stara, eventualno ću gostovati u medijima, snimam neke emsije za Radio - Beograd i to je dovoljno. Već mnogo godina unazad ne držim koncerte iz zdravstvenih razloga. Ali, prisutna sam u javnosti i to mi je bitno - kaže Mira.
 

Da li mislite da danas narodna muzika propada?

- Jedno vreme je bila u zapećku. Međutim, u poslednje vreme se vraća i to na velika vrata. Mladi pevači pevaju naše pesme koje su bile hitovi '70-ih i '80-ih godina.

I zadovoljna sam njihovom interpretacijom. Veoma su talentovani. Vidim da rade ono što sam ja davno primenjivala u Đerdanu, a to je scenski nastup, izgled, garderoba.

Kako je nekada bilo baviti se muzikom, a kako vam se danas čini?

- U moje vreme muzikom nije mogao da se bavi ko je hteo, već samo talentovani ljudi koji su polagali audiciju u Radio-Beogradu. Bio je čuveni Carevac koji je vodio narodni orkestar i ko kod njega prođe audiciju mogao je da radi. Moj profesor Duško Kostić odveo me je u Radio-Beograd kao talentovanu učenicu srednje muzičke škole Mokranjac, što mi je otvorilo vrata. Danas je mnogo lakše doći do CD-a, pa samim tim se i baviti ovim poslom.
 

Da, ali snimanje albuma danas mnogo košta?

- Čujem da se priča o nekim ogromnim ciframa koje ulažu u sve to. Moje kolege i ja ne da nismo plaćali, nego smo dobijali honorar od radija i televizije. U životu nisam dala ni dinar za snimanje ploče niti za bilo šta što je vezano za estradu.
 

Da li je danas teže naći dobru pesmu?

- Uvek je bilo teško naći dobru pesmu. Nikada ne znate koje će pesme narod da prihvati. Na početku karijere snimate ono što vam se ponudi. Kasnije sam sama pravila sama izbor, pa čak pisala tekstove i komponovala. Imala sam sreću da moja pesma "Sini munjo" bude veliki hit '70-ih godina.
 

Šta mislite o svađama i skandalima na estradi?

- Skandali su uvek bili interesantni. I u moje vreme vodila se polemika ko je bolji - Silvana Armenulić ili Lepa Lukić, pa su novinari pokušali da i mene uvuku u sve to. Međutim, nikada nisam htela time da se bavim, niti da prihvatim tu vrstu reklame, jer mi nije bila potrebna. Uvek sam bila zadovoljna svojim poslom i nije mi trebalo ništa drugo. A, te polemike su uglavnom bile preuveličane, kao i danas. Svađe na estradi nisu nikakva novost.

Poštuje me Saša


Da li mlade kolege traže savet od vas?


- Pa neki da. Međutim, Saša Popović me nije zvao, ali znam da me veoma poštuje i ceni. Često sam gostovala u njegovim emisijama. Veoma mi se dopada što je i sam počeo ono što sam ja radila pre 30 godina u Đerdanu. Jednom prilikom mi je rekao: "Vi Miro znate koliko je ovo teško, ali ja to radim sa ljubavlju." I verujem u to, jer ima rezultata sa Zvezdama Granda. Dopadaju mi se ta deca, koja se takmiče. Kompletne su ličnosti.

 

 

Ne osuđujem ljude
 

Kako komentaršete to što se vaše kolege pojavljuju u rijaliti programima, na primer Lepa?
 

- To je sasvim u redu. Ako to Lepu usrećuje zašto da ne čini šta joj duši godi. U životu uopšte retko kada mogu da osudim čoveka ako on radi nešto iz duše i ako to nikoga ne povređuje. Gledam Farmu i Dvor, jer me to zabavlja. Imam 77 godina i na mene ne može loše da utiče. Ujedno vidim i dokle ljudsko dostojanstvo može da ide dole.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online