Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/
0
Četvrtak 29.03.2018.
13:56
M. Đorđević - Vesti A

Zaboravljeni običaji: Poljubac za kaznu

Kao i mnoge igre koje nisu bile samo dečje, igra tikava je na starom Balkanu bila omiljena na seoskim poselima prelima. Sudija bi usmeno dodelio brojeve ostalima, od jedinice pa koliko ih ima. Kad svaki učesnik dobije broj, svi posedaju ukrug, a sudija objavi početak igre rečima: "Ja posadih jednu tikvu, nikoše mi tri." Na to se javlja igrač sa brojem tri i kaže: "Zašto tri?" Tada mu prvi odgovori: "A koliko bi ti?" Ovaj bi rekao, na primer: "Ja bih pet." Javlja se petica i nastavlja: "Zašto pet?", i tako bi trajalo sve dok neko ne bi pogrešio.

pixabay.com
Današnja deca vreme provode pored kompjutera

Na početku se grešilo samo ako neko zaboravi da se javi ili da prozove nepostojeći broj. Taj je ispadao iz igre, ali je morao da nešto da u zalog sudiji: kapu, rukavice, perorez, maramu, kutiju za duvan. Igra se nastavljala na ispadanje, i bilo ju je sve teže pratiti, a ispadao bi sada i onaj ko bi pomenuo broj koji je već ispao. Pošto ostanu dva takmičara, sudija je pokrivao zaloge koje je prikupio i pokrivao ih maramom. Onda bi tajno odabrao jedan, i pitao ostale, šta će se njegovom vlasniku uraditi. Vlasniku zaloge bi se određivala "kazna". Na primer, da nekoga poljubi, ide oko kuće i kukuriče umesto petla, laje kao pas...

U jesenje dane, deca su se igrala kupanja. Tada bi već dozreli orasi, koje su deca brala i među njima birala najveći i najteži. Taj orah bi se zvao "kupac". Na poljskoj stazi bi se povukla poprečna crta, i na nju bi svako dete složilo "kuću" od drugih, manjih oraha, tako da postave tri oraha ukrug i četvrti na vrh. Desetak metara od tih kuća, povukla bi se belega, i odatle bi se onim velikim orahom gađale kuće. U njih je moglo da se gađa samo iz vazduha, nikako kotrljajući.

Ko pogodi kuću, uzima sve orahe. Nakon bacanja beležilo se mesto gde je čiji "kupac" stao jer je to bilo presudno za nastavak igre. Ako je neko bacajući svog kupca pogodio tuđeg i odbacio ga dalje, tada se računao ovaj novi položaj odbijenog kupca. Kada bi svi izbacali svoje orahe kojima su gađali kuće, a bacao se samo po jedan, utvrđivao se redosled udaljenosti kupca.

U drugom delu igre, onaj čiji se kupac našao najdalje uzimao ga je, i gađao naporušene kuće, s tim što je kupca sada mogao i da kotrlja. Koliko je ko kuća porušio, imao je pravo da pokupi toliko oraha. Ako su sve kuće bile porušene pre no što su se svi izređali u drugom krugu, igra se završavala.

POVEZANE VESTI

RIZNICA Lažna otmica
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online