Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/
0
Ponedeljak 23.10.2017.
12:30
Vesti A

Ono naše što nekad bejaše: Otkazuje se predstava zbog "bolesti"

Pričao je Zoran Radmilović kako mu Dušan Kovačević, pisac čuvene predstave "Radovan Treći", jednom prilikom nije dozvolio da odigra svoju ulogu.

youtube.com/Nixa Zizu
Zoran Radmilović

- Jedne godine zapili smo se u Srpskoj kafani on i ja, celo popodne sedeli. Oko sedam sati sam mu rekao: "Dule, ja treba da idem na predstavu." Kaže: "Koja?" Rekoh: "Tvoja, 'Radovan Treći'." Kaže: "Sedi!" Dođe pola osam, rekoh: "Ej, bre, treba da idem na predstavu." Kaže: "Sedi, kad ti ja kažem. Nećeš igrati predstavu večeras." Rekoh: "Kad pisac kaže, dobro." Iz pozorišta pet-šest puta dolazili ljudi, očajni... Obojica smo govorili pred ulazom. Publika je mislila da je to deo predstave. Kažem im lepo da idu kući, ljudi se smeju, misle da je to deo predstave. Savetovali smo ih da se raziđu odmah, predstave neće biti, da se ne skupljaju u grupe, jer su cilj iz vazduha - nego nogu pred nogu. Kući da pozdrave svoje, da paze kako prelaze ulicu, sve smo ih savetovali šta treba da rade, i otišli u drugu kafanu - pričao je Zoran.

Rak nije za svakoga

Imao glumac Ljubiša Bačić zapaljenje pluća. Sa snimcima iz bolnice je došao pravo u bife Ateljea 212, mašući njima pred kolegama u bifeu:
- Zapaljenje je u povlačenju. Nemam rak!
Zoran Radmilović, koji se tih dana vratio sa prve teške operacije, rekao mu je, glumeći da je ljut:
- Kakav rak? Pa ti si epizodista! Za tebe je šuga, kijavica, u vrh glave zaušci. A rak je za nas, prvake!

Publika, ipak, uđe u salu, a upravnik Ljubomir - Muci Draškić im saopšti kako se zbog bolesti glumca otkazuje predstava. U sali smeh, jer su svi znali koja je vrsta bolesti glumca bila te večeri.

Nagradu za životno delo, Dobričin prsten, Zoran Radmilović je trebalo da dobije 1983, ali je prsten dan pred dodelu izgubljen. U poslednjem momentu, našao ga je jedan radnik Obuće. Novine su, izveštavajući o dodeli nagrade, objavile i da je na svečanoj dodeli nagrade u hotelu Metropol pored Zorana Radmilovića, kao počasni gost, sedeo i obućar Toma Mihajlović. Dve godine kasnije, 9. juna, Radmilović je odigrao svog poslednjeg, 255. po redu, "Radovana Trećeg". Upravnik Ateljea Draškić je te večeri uzalud ubeđivao bolesnog glumca da otkaže predstavu.

"I igrao je tu predstavu kao i sve ostale, samo što je u prvom delu češće pravio odmorišta. Izdržao je do kraja. Njegova vrsta koncentracije je bila ravna anesteziji. Kad izađe na scenu, ličio je na besnog psa i nije znao šta je dosta", sećao se Draškić.

Posle predstave Zoran Radmilović je odvezen u bolnicu. Tu mu je Dušan Čkrebić, predsednik Predsedništva Srbije, uručio Sedmojulsku nagradu. Poslednje priznanje je dočekao rečima: "Drago mi je da su drugi imali više poverenja u mene nego ja sam u sebe." Zoran Radmilović je preminuo posle deset dana, 21. jula, nekoliko meseci pošto je proslavio 52. rođendan.

POVEZANE VESTI

RIZNICA Ko je gospodin
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online