Ponedeljak 6. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/
0
Utorak 02.05.2017.
14:00
Vesti A

Zapisano u pamćenju Beograđana

Iako su savremenici kneza Miloša Obrenovića već imali predstavu gde su zaista spaljene mošti Svetog Save, gospodar Srbije je ipak rešio da tu podigne hram posvećen Svetom Marku, a ne osnivaču srpske crkve.

V. Sekulić
Hram Svetog Save

Laudan, austrijski vojskovođa, naselio je još u 18. veku neke Nemce na Vidinskom putu, današnjoj Paliluli. To se selo zvalo Karlsdorf. Knez Miloš je kasnije raselio je te Nemce i doveo Srbe koji su bili u ranijoj Rackoj varoši, kasnijoj Savamali.

Danas se zna da je doskora postojao jedan kameni krst na raskršću palilulskom. To je bio zapis Savamalaca o Markovdanu. Prelaskom u Palilulu, ispod Tašmajdana, stari Markovdanci podigli su iznad svoje naseobine na brdu krst da bi se okupljali i veselili za dan svog sveca zaštitnika, Marka. Od 1832. godine nikli su novi krajevi Beograda. Miloš je deo Savamalaca preselio na Carigradski put, dok je brdo Vračar ostalo pusto. Miloš je tu preselio groblje, upravo na mestu gde je zapis Markovdana, i uz groblje se prema redu podiže i crkva. Nije moguće da knez nije znao gde su spaljene mošti Svetog Save. Ali da je podigao crkvu njemu u čast, ne samo što bi naljutio nove Palilulce, koji su slavili Markovdan, nego i Turke. A to je bilo mnogo opasnije, jer su i Turci i te kako pamtili i Svetog Savu i njegovo spaljivanje.

Još pre Prvog srpskog ustanka, s leve strane Stambol-kapije, iza šanca koji opasuje varoš, bila je kuća porodice Barjaktarović. Za vreme ustanka domaćin te kuće bio je Cvetko Petković Barjaktar, koji je u ratovima za oslobođenje Srbije stekao je i titulu vojvode. Cvetko je umro 1839. godine i sahranjen je na groblju kraj Čupine umke. Imao je tri sina, Nikolu, Dimitrija i Aleksu. Treći sin Aleksa imao je sina Spasoja, koji je bio prokurista. Spasoje je rođen 1870. a umro 1958. godine, i on je pričao sledeće: "Kako da se ne zna tačno gde je Sveti Sava spaljen? Gledali su spaljivanje i Srbi i Turci i stariji su ljudi pričali mlađima i pokazivali mesto. I meni su moji stari kazivali - to je bilo, tako reći, ispred naše kuće, jer od naše kuće pa do tog mesta bila je čistina bez ijedne zgrade." Spasoje Barjaktarović je porušio staru porodičnu zgradu i podigao novu. Na njoj je uzidao reljef stare Stambol-kapije, da obeleži mesto gde je bio taj ulaz u Beograd.

Na kraju, ispostavlja se da nije uzalud bilo traganje i "tumaranje" Sretena Popovića po mestu spališta, naročito kad se ima u vidu da deo Beograda koji se danas zove Vračar nije postojao krajem 16. veka kada je spaljivanje izvršeno, kao i da je Sinan paša to nedelo izvršio na očigled Beograđana kako bi ih zastrašio, pa je za to izabrao mesto na uzvišenju, i najbliže tadašnjoj nerazvijenoj varoši, kako bi ga svi mogli videti. Sinan paša je u Beograd došao Carigradskim putem jer drugog nije bilo, a pošto se trasa tog puta zna, morao je da udari na Tašmajdan. Osim toga, po ratnim planovima Laudanovim pominje se brdo Vračar, kao najuzvišenija i najbliža tačka periferije tadašnjeg Beograda.
 

Ispovest starog prote

Kada se 1927. godine u Beogradu održavao kongres vizantologa, tim povodom je stari prota crkve Svetog Marka Kuzmanović kazivao:
- Jednoga dana, pred večernje, kad sam došao u crkvu ispričao mi je crkvenjak ovo: Danas nekako po ručku dođoše neki strani ljudi, od kojih su neki govorili našim jezikom i, kako ne beše nijednog sveštenika u to doba, to se oni meni obratiše sa pitanjem da li znam gde je ovde spaljen Sveti Sava. Uputio sam ih na Savinac. Onda će jedan od njih reći: "Odbroj 60-70 koračaji od oltara vaše crkve ovako na istok." Učinio sam to i dođosmo do onog uzvišenja. "Pogledaj odatle desno i levo", rekoše mi. Pogledao sam. "Vidiš li Beograd, Savu i Dunav", opet oni. Okretao sam se, video i rekoh: "Vidim"! E, tu je spaljen vaš Sveti Sava, taj brežuljak je Čupina humka."

POVEZANE VESTI

RIZNICA Živi štap
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online