Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/
0
Petak 07.04.2017.
12:00
Vesti A

Zaboravljena verovanja: Zaštita od zlih očiju

Uroci mogu da se leče, ali, prema starim verovanjima, kod njih ne pomažu lekari, nego samo vračare i stare žene. Baš kao i u medicini, i u terapiji protiv zlih očiju i crne magije najvažnije je da se znaci primete i prepoznaju na vreme. Delovanje uroka je u prvi mah uvek pritajeno, a kasnije tek postaje snažno i vidljivo. Zato, hoćeš li da se rešiš uroka, valja ti se za vremena o tome postarati, jer kad u čoveku ožive uroci, onda mu nema više leka i mora da propadne, savetovale su stare žene u Bosni i Hercegovini, a beležili etnolozi.

pixabay.com
Dete koga su urekli "zeva i klone mu glava"

Da bi se preduzelo lečenje od uroka, mora se najpre znati da li je bolesnik oboleo baš od njih, ili ipak od nečeg drugog. Simptomi uroka među balkanskim narodima nisu svuda isti. Na jugu, srpskom i u Makedoniji, obično za svaku bolest kod odojčeta misle da je od zlih očiju. Tamo bolest nikad ne dolazi posle prva 24 sata od rođenja, uvek pre toga, kada je dete najslabije. Oboleli mališan od uroka "jednako zeva, zarumeni se u licu, klone mu glava i bole ga, a uz to još i povraća", zabeleženo je u ovim krajevima.

Bosanski muslimani, kao i tamošnji hrišćani, ali i hrišćani iz primorja, veruju da urečeno dete odjedanput počne da bledi, plače i vrišti. Oslabi i omršavi jer neće da jede, a ni da spava, a ako malo i zaspi, stalno se u snu breca i prevrće "dok ga sami ujedanput vrisak stane".

Da li je neko urečen, najbolje pokazuju predmeti koji se nose kao zaštita protiv zlih očiju. Još od srednjeg veka u celom tada poznatom svetu, od Evrope do Dalekog istoka, ostalo je verovanje da nakit od crvenog korala na urečenom čoveku može da pobledi, rubin da potamni, a smaragd i topaz izgube sjaj, a da druge amajlije mogu iz neobjašnjivih razloga da se raspuknu.

Zato je u Srbiji do današnjih dana ponegde ostao običaj da se deci vešaju korali oko vrata, i pomno se posmatra da li će im se jarkocrvena boja promeniti. U drugim krajevima se koristi i tirkiz, kome poznata nijansa plave boje na urečenome obavezno pozeleni.

Kako nije svima dragoceni nakit nadohvat ruke, da li je neko urečen moglo se saznati i magijom. Najčešći i najrašireniji način je bio gašenje ugljevlja, komada uglja iz ognjišta, koji se i danas koristi u raznim delovima sveta. Postupak je jednostavan. Uzme se tople vode, pa se u nju baci živo ugljevlje. Ako ugljenovi plivaju po površini vode, onda je kuća bezbedna, ali ako padnu na dno, onda su pravi uroci.

POVEZANE VESTI

RIZNICA Uzidani ljudi
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online