Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/
0
Sreda 22.03.2017.
15:47
M. Đorđević - Vesti A

Otac srpske medicine

Kako iver ne pada daleko od klade, tako je i Vojislav Subotić krenuo stopama svojih roditelja. Njegov otac Jovan je bio uspešni novosadski advokat, a u revoluciji 1848. pokretač skupštine Srba u Pešti i učesnik Majske skupštine u Sremskim Karlovcima, na kojoj je ustanovljena Karlovačka patrijaršija.

youtube.com/kbczemunbg
Zemunska bolnica

Pošto se pokazao i kao dramski pisac, Jovan Subotić je tokom boravka u Zagrebu postavljen za upravitelja Zemaljskog kazališta.

A majka Savka, iz ugledne grčko-cincarske porodice Polit-Desančića, stasala je u prvog borca za ženska prava.

Obrazovana i bez dlake na jeziku, oduševila je slušaoce odličnim govorom na predavanju "Žena na istoku i na zapadu", koji je održala u Beču.

Savka Subotić je bila prva predsednica Srpskog narodnog ženskog saveza i Kola srpskih sestara, a najveći doprinos u umnom buđenju Srpkinja dala je osnivajući prve više škole za devojke.

Subotići su 1859. godine živeli u Novom Sadu kada su dobili sina, koji je osnovnu školu pohađao u Zagrebu, a gimnaziju učio u Karlovcima i u rodnom gradu.

Kada je počeo srpsko-turski rat, mladi Vojislav je napustio studije u Beču i javio se u dobrovoljce. Imao je svega 17 godina, a već je učestvovao u borbama na Drini.

Studije je nešto kasnije nastavio u Parizu i Beču, gde je 1881. promovisan za doktora medicine.

Darovitog mladića koji je goreo od želje da se usavršava primetio je poznati češki hirurg Eduard Albert, tada profesor hirurgije u Beču, i pozvao ga na stažiranje u svoju Hiruršku kliniku.

Karijeru dugu bezmalo 40 godina Vojislav Subotić je počeo u Zemunu 1884, kao gradski fizikus.

Kasnije je osnovao prvo hirurško odeljenje Zemunske bolnice. Iako je tek prevalio 30. godinu, sanitet srpske vojske pozvao ga je da otvori prvo odeljenje hirurgije u Beogradu 1889, u Palilulskoj bolnici.

Ta godina je bila i prelomna za domaću hirurgiju.

Nagli razvoj ove medicinske grane krajem 19. veka zahvatio je i srpske lekare, ali oni nisu mogli da prate sva evropska dostignuća. Bolnica je bilo malo, opreme i lekara takođe, a oni su u to vreme i sami davali anestezije pacijentima.

Operacije regruta

Kao i u većini evropskih država, regrutne komisije su mladiće sa kilom oglašavale nesposobnim za vojnu službu. Ali Srbiji, okruženoj neprijateljima, bio je potreban svaki vojnik. Zato je 1889. odlučeno da se svi regruti sa kilom pozovu u vojsku, operišu i posle šest meseci oporavka kod kuće ponovo pozovu da dosluže obavezu. Najviše operacija se izvodilo u vojnim bolnicama u Beogradu, Nišu, Kragujevcu, Zaječaru i Valjevu, što je za srpske hirurge predstavljalo nezamenljivu praksu.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online