Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/
0
Sreda 15.02.2017.
15:00
M. Đorđević - Vesti A

Kako je nastalo srpsko groblje Zejtinlik (5): Sovjeti zaboravili ruske heroje

U savezničkoj protivofanzivi, u septembru 1916. godine, ruske brigade su operisale na levom krilu srpskog rasporeda, u Pelagoniji, u sastavu francuske grupe divizija. U novembru, u vreme krvavih borbi u luku Crne reke i na Selečkoj planini kod Bitolja, ruske trupe pridodate su srpskoj 1. armiji i borile se pod komandom vojvode Živojina Mišića.

wikipedia.org/Ωριγένης
Niko iz bivšeg Sovjetskog Saveza nije posećivao ovo groblje

U tim borbama, boreći se rame uz rame sa srpskim vojnicima, Rusi su pokazali neviđeno junaštvo. Sa jednakom hrabrošću borili su se i u proleće 1917. kada su se ponovo razbuktale borbe na Solunskom frontu, kao da su na pragu sopstvene otadžbine.

Od 9.000 ruskih oficira i vojnika, koliko ih je došlo na Solunski front, poginulo je ili podleglo ranama i bolestima 394. Sahranjeni su najpre na položajima na kojima su se borili, a kasnije su i preneseni na Zejtinlik i sahranjeni na zasebnom groblju, neposredno pored srpskog, u isto vreme kada su prenošeni posmrtni ostaci srpskih ratnika.

Rusko vojničko groblje uređeno je na isti način i od istog materijala kao i Srpsko vojničko groblje, takođe o trošku Kraljevine Jugoslavije. Iako je još Lenjin govorio da se na "Solunskom frontu vodila borba za odbranu Srbije, koja je bila žrtva imperijalističke agresije", i zato i odobrio da se svi dobrovoljci prikupljeni u Rusiji upute na Solunski front, zanimljivo je da su njegovi naslednici sve to zanemarili.

Rukovođeni ideološkim kalkulacijama, izbrisali su iz narodnog sećanja ruske heroje pale za slobodu svoje slovenske braće na Balkanu. Pošto niko iz bivšeg Sovjetskog Saveza, iz ideoloških i političkih razloga, decenijama nije posećivao ovo groblje, Jugoslavija je nastavila da brine o njegovom održavanju i zaštiti, a zvanične delegacije, grupe i pojedinci iz Jugoslavije istovremeno su posećivale i groblje ruskih ratnika kad god bi obišle i srpske, održavajući komemoracije i polaganje cveća.

U okruženju Srpskog vojničkog groblja nalaze se saveznička vojnička groblja na Zejtinliku. Tu je najpre Francusko vojničko groblje. Francuska je za sve vreme Solunskog fronta imala najbrojnije trupe. Zato groblje njenih solunskih junaka i po prostoru, i po broju sahranjenih najveće među vojnim grobljima na Zejtinliku.

Prvi čuvar

Na Zejtinliku, nad glavnim ulazom, nalazi se natpis, izrađen od kovanog gvožđa i ispisan krupnim ćiriličnim slovima: Srpsko vojničko groblje. U okviru groblja sagrađena je kuća za čuvara. Prvi čuvar bio je Savo Mihailović, onaj isti solunski ratnik koji je i pokrenuo poduhvat pronalaženja posmrtnih ostataka svojih saboraca. Njega je na toj dužnosti zamenio njegov sin Đuro, a ovoga njegov pastorak Đorđe Mihailović.


 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online