Subota 4. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/
0
Ponedeljak 06.02.2017.
12:25
M. Đorđević - Vesti A

Izvori zdravlja i dugovečnosti (2): General Belimarković prvi turista

Moderna istorija Vrnjačke Banje počinje od 1868, kada je kruševački okružni načelnik Pavle Mutavdžić sa dobrotvorima iz Kruševca, Karavnovca (današnjeg Kraljeva) i Trstenika osnovao Društvo kiselo-vruće vode u Vrnjcima.

wikipedia.org
Vrnjačka Banja - razglednica iz 1935. godine

Tada su kaptirana prva dva izvora tople mineralne vode. Odmah se počelo i sa gradnjom banjskog kupatila, koja je, međutim, stala na nekoliko godina jer je ponestalo novca. Nešto kasnije, banja u Vrnjcima prešla je u državne ruke.

Najvažnija godina za Vrnjačku Banju bila je 1888. Tada je general Jovan Belimarković odlučio da u njoj podigne letnjikovac. Važio je za čoveka od velikog ugleda. Bio je ministar vojske, pa policije, kao i građevine, i namesnik maloletnog kralja Aleksandra Obrenovića. Već sledeće godine, njegovu, inače prvu vilu u Vrnjcima, posetio je kralj.

Vrnjačka Banja je od tada bila omiljeno odmaralište oficirske, finansijske, političke i kulturne elite. Letnjikovac Belimarkovića bio je i mesto na kom su se donosile neke istorijske odluke u Srbiji. Balkanski ratovi i Prvi svetski rat nisu uništili lepote banje u Vrnjcima, pa je banja između dva rata doživela novi procvat.

Najbogatiji ljudi Srbije ovde su gradili letnjikovce, a neke od njih su sačuvane do danas. Vrhunac uspeha doživljava 30-ih godina, kada su se, usred svetske ekonomske krize, podizali moderni sanatorijumi i kupatilo, kaptirali lekoviti izvori, uređivali parkovi, gradile saobraćajnice. U Vrnjačkoj Banji je tada bilo više od 130 zanatskih i trgovačkih radnji.

U njoj se priređuju razne zabave, kao i koncerti ozbiljne muzike, gostuju ugledna pozorišta. Zakonom se strogo kategorizuju pansioni i vile, kojih je 1935. bilo ukupno 257 u Vrnjačkoj Banji. Te godine zabeležena je poseta više od 28.000 gostiju, što je bilo najviše među svim turističkim mestima u Jugoslaviji.

Posle Drugog svetskog rata vile su nacionalizovane, a umesto sjaja elite, u banju stižu pacijenti na lečenje. Već šezdesetih godina grade se nova zdanja, a dve decenije kasnije, broj posetilaca Vrnjačke Banje bio je rekordan: 200.000 turista sa dva miliona noćenja.

Prvi lekar Josif Pančić

Prvi banjski lekar bio je srpski naučnik, prirodnjak Josif Pančić. Prema njegovim savetima, vodom iz Vrnjaca lečio se i Pavle Mutavdžić, zahvaljujući kojem je otpočeo razvoj Vrnjačke Banje. Baja ima sedam izvora tople i hladne vode. Njena topla voda je jedinstveni izvor mineralne vode u svetu, i jedino ovde na planeti temperatura vode je ista kao i temperatura ljudskog tela, 36,5 stepeni.






 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online