Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/
0
Četvrtak 02.04.2015.
15:30
Vesti A

Pesma za bure piva

Stara kafana Kolarac uvek je bila puna, jer se tu točilo najbolje pivo u prestonici.

wikipedia.org
Pevao da bi društvo dobilo pivo: Stevan Mokranjac
Jednog dana, krajem 1883, za stolom u uglu, uz meze, pivo i pesmu, sedela je poveća skupina ljudi. Svi su bili članovi uglednog Beogradskoj pevačkog društva, a u privatnom životu veseljaci i meraklije.
 
Sa njima je pevušio i profesor muzike Stevan Mokranjac. Poslednje kapi piva iz burenceta su popili baš kada je blagajnik društva, imućni Pera Nikolajević, pošao kući. Videvši da će ostati uz prazno burence, neko iz društva namignu Mokranjcu i on predivnim glasom zapeva Perinu omiljenu pesmu "Katarinke, po drum odim, za drum pitam". Kafana se utiša, a Pera, koji je upravo stigao do vrata, trgnu se i zastade.
 
Nekoliko trenutaka slušao je okrenut leđima, a onda se vratio, bacio šešir na sto i seo na svoje mesto, dobacujući Mokranjcu:
 

Vino na probu

Služio se Pera Nikolajević i drugim varkama ne bi li pomogao mladom Stevanu Mokranjcu. Pošto je znao da njegov prijatelj voli vino, svakom zgodnom prilikom poslao bi mu balonče od šest i po litara sa pismom: "Stevo, šaljem ti vino na probu, bocu vrati po momku Milanu da za vodu uz put ima."

- Mogao si i ranije da pevaš tu pesmu, a ne da mi izvučeš i drugo bure piva!

Cela kafana se smejala. Pera je pao u trošak, ali se nije naljutio. Mokranjac mu je otpevao istu pesmu još nekoliko puta te večeri. Gledajući mladog pevača ovako veselog, niko ne bi mogao da pomisli da je tada on, jedan od najvećih srpskih kompozitora, živeo u bedi, više gladan nego sit. Izdržavao se od skromne plate koju je dobijao kao horovođa u pevačkom društvu "Kornelije".

Ne znajući kako da ga nahrani, a da ga pri tom ne uvredi, Pera Nikolajević je Mokranjca često pozivao u kafanu "na čašicu vina".

Naravno, uz vino bi naručivao i obilno meze, pa je tako Mokranjac imao ručak ili večeru. Mladi kompozitor se stoički nosio sa nemaštinom. Ponos mu nije dozvoljavao da bilo šta traži od drugih. Uz pesmu i muziku bio je srećan i one su ga ispunjavale celog života.

Voleo je dobro društvo, kao i ono njega, a da mnogi nisu znali njegovo pravo ime ni poreklo. Rođen je 1856. u Negotinu kao Stevan Stojanović. Nadimak Mokranjac je dobio po selu Mokranje u Negotinskoj Krajini odakle su poticali njegovi roditelji.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online