Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/
0
Četvrtak 05.03.2015.
14:21
Vesti A

Šutiranje iz kafane

U slavnoj beogradskoj kafani Dardaneli su se uz piće i meze javljale mnoge velike ideje, ali i propadali veliki ideali. U kafani su svakog dana mogli da se vide, pored pesničke braće Ilića, pisaca Stevana Sremca i Janka Veselinovića, još i Boža Gavrilović, Radoje Domanović, glumac Čiča Ilija Stanojević i, naravno, Branislav Nušić.

wikimedia.org
Kafana Dardaneli, omiljeno utočište srpskih umetnika i boema

Čiča je bio najgrlatiji. Sremac nikada nije menjao sto: sedeo je uvek do prozora koji je gledao u pravcu pozorišta, na današnju Vasinu ulicu. Svi tankih džepova, uvek su se okupljali oko onoga ko je tog dana imao novca.

Svakodnevni posetilac Dardanela bio je jedno vreme i hrvatski pesnik Anton Gustav Matoš. Najčešće u besparici i u kaputu koji mu je poklonio Stevan Sremac.

Jednom je Matoš dobro cugnuo. Dugo je čekao žrtvu, ali kao za pakost, nigde nikoga. Zamolio je vlasnika da sedne za njegov sto i naručio mu piće. Onda ga je kao uzgred upitao:

- Je li, bog ti, šta radiš sa onima koji nemaju da plate?

- Izbacim ih nogom u tur, eto šta radim! - odgovorio je tadašnji gazda Dardanela Mita, zvani Ćora. Matoš je onda naručio još jednu turu, na miru je popio, a zatim lagano ustao, otišao do vrata, stao na prag, okrenuo leđa kafani i preko ramena doviknuo Miti:

- Ajde, Ćoro, i mene nogom!

Zimi uz usijanu furunu i u duvanskom dimu ostajalo se do kasno u noć. Stalni gosti Dardanela bili su i članovi raznih pevačkih društava. I oni su kuburili sa novcem, pa su zarađivali i tako što su pevali na sahranama viđenijih ljudi. Među njima je vladao običaj - ko nađe "mušteriju", dobija procenat.

Tako je pevač Tadija Kekić, posle dojave da je u jednoj kući upravo umro bolesnik, banuo među ožalošćenu porodicu i ponudio uslugu pevačkog društva. Međutim, dojava je bila lažna, bolesnik je još bio živ. Razjarena porodica ganjala je nesrećnog pevača po ulicama ceo dan, i tek predveče stigla ga u Dardanelima. Čudnim slučajem, taj bolesnik je preživeo i kasnije prisustvovao sahrani Tadije Kekića!

Uteha za kafu

Sećajući se beogradskih dana u Dardanelima, Matoš je pisao: "Mnogi mladi početnik tu bi uhvatio Janka Veselinovića, Dragutina ili Vojislava Ilića da mu pročita pesmu, a budući dramski pisac (tada je naročito zavladala manija pisanja drama) vraćajući se iz pozorišta sa odbijenim rukopisom pod miškom, svratio bi da potraži utehe. I nalazio ju je, samo ako je imao bar toliko u džepu da nam plati kafe. Onda bi svi uglas tvrdili kako današnja pozorišna uprava namerno guši domaću dramu..." A uprava Narodnog pozorišta je ionako bila redovno na meti u Dardanelima. Svi su je kudili. Nije pošteđen čak ni veliki pisac Milovan Glišić, dok je jedno vreme bio upravnik.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online