Četvrtak 05.03.2015.
14:21
Vesti

Šutiranje iz kafane

wikimedia.org
Kafana Dardaneli, omiljeno utočište srpskih umetnika i boema

Čiča je bio najgrlatiji. Sremac nikada nije menjao sto: sedeo je uvek do prozora koji je gledao u pravcu pozorišta, na današnju Vasinu ulicu. Svi tankih džepova, uvek su se okupljali oko onoga ko je tog dana imao novca.

Svakodnevni posetilac Dardanela bio je jedno vreme i hrvatski pesnik Anton Gustav Matoš. Najčešće u besparici i u kaputu koji mu je poklonio Stevan Sremac.

Jednom je Matoš dobro cugnuo. Dugo je čekao žrtvu, ali kao za pakost, nigde nikoga. Zamolio je vlasnika da sedne za njegov sto i naručio mu piće. Onda ga je kao uzgred upitao:

- Je li, bog ti, šta radiš sa onima koji nemaju da plate?

- Izbacim ih nogom u tur, eto šta radim! - odgovorio je tadašnji gazda Dardanela Mita, zvani Ćora. Matoš je onda naručio još jednu turu, na miru je popio, a zatim lagano ustao, otišao do vrata, stao na prag, okrenuo leđa kafani i preko ramena doviknuo Miti:

- Ajde, Ćoro, i mene nogom!

Zimi uz usijanu furunu i u duvanskom dimu ostajalo se do kasno u noć. Stalni gosti Dardanela bili su i članovi raznih pevačkih društava. I oni su kuburili sa novcem, pa su zarađivali i tako što su pevali na sahranama viđenijih ljudi. Među njima je vladao običaj - ko nađe "mušteriju", dobija procenat.

Tako je pevač Tadija Kekić, posle dojave da je u jednoj kući upravo umro bolesnik, banuo među ožalošćenu porodicu i ponudio uslugu pevačkog društva. Međutim, dojava je bila lažna, bolesnik je još bio živ. Razjarena porodica ganjala je nesrećnog pevača po ulicama ceo dan, i tek predveče stigla ga u Dardanelima. Čudnim slučajem, taj bolesnik je preživeo i kasnije prisustvovao sahrani Tadije Kekića!

Uteha za kafu

Sećajući se beogradskih dana u Dardanelima, Matoš je pisao: "Mnogi mladi početnik tu bi uhvatio Janka Veselinovića, Dragutina ili Vojislava Ilića da mu pročita pesmu, a budući dramski pisac (tada je naročito zavladala manija pisanja drama) vraćajući se iz pozorišta sa odbijenim rukopisom pod miškom, svratio bi da potraži utehe. I nalazio ju je, samo ako je imao bar toliko u džepu da nam plati kafe. Onda bi svi uglas tvrdili kako današnja pozorišna uprava namerno guši domaću dramu..." A uprava Narodnog pozorišta je ionako bila redovno na meti u Dardanelima. Svi su je kudili. Nije pošteđen čak ni veliki pisac Milovan Glišić, dok je jedno vreme bio upravnik.

2024 © - Vesti online