Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/
0
Sreda 25.02.2015.
15:03
Vesti A

Bircuz za elitu

Odavno nema više gradskih fenjera, damskih toaleta i frakova, boemija je iščezla. Nestalo je i starih kafana, druge kuće Beograđana, u kojima se odvijao prvi politički život, a onda i svi ostali. Prvi poduhvati, bilo slikarski, književni ili neki drugi, pokretali su se za kafanskim stolom. Tu se proslavljalo, tugovalo, isplaćivalo i kupovalo, tu su se osnivale redakcije listova. Kada su maja 1901. radnici došli da poruše kafanu Dardaneli, ceo Beograd je ustao na noge.

wikimedia.org
Kafana Dardaneli

Rušenje se pretvorilo u opštu žalost. Nemoćni da bilo šta učine, građani su gledali kako pred njihovim očima iščezava jedno vreme.

Dardaneli nije bila elitna kafana, mada je na kraju zapamćena kao zborište intelektualne elite. Nalazila se u prizemljuši na mestu današnjeg Narodnog muzeja, na glavnom gradskom trgu, licem okrenuta spomeniku knezu Mihailu Obrenoviću.

Otvorena je 1855. godine i pripadala je Turčinu Arif-begu, rodom iz Užica. Turčin je posle 1862. prodao kafanu Kosti Ivkoviću, ocu poznatog beogradskog lekara i političara. Prethodno ju je davao u zakup, ali zakupci u kafanu nisu uložili ni ekser. Na sredini plehana furuna u koju su sami gosti ubacivali drva, čunak je prolazio celom tavanicom i izlazio u dvorište, a okolo stolovi bez stolnjaka.

U to vreme u kafanu su dolazile jedino patroldžije, piljari i sitni trgovci. Zakupac Mita Ristić zvani Ćora prvi je odrešio kesu i renovirao kafanu dajući joj izgled kakav je imala sve do rušenja. Posle otvaranja Narodnog pozorišta 1869. ovde su počeli da se okupljaju glumci. Za njima su pristigli književnici, pa tumači dnevne politike... Čim je obnovio kafanu, Mita Ćora je saopštio piljarima i patroldžijama da od dreždanja i pljuvanja po podu nema više ništa.

- Ili da se dovedete u red, ili ovamo da niste ušli, je l' jasno - upozorio ih je. Srce mu je bilo puno kada su u kafani počeli da se okupljaju glumci. Uskoro su za njima pristigli i književnici. Dardaneli su tako postali zborno mesto beogradskih intelektualaca. U kafani su se vrzmali i oni koji su smatrali da su talentovani, ne bi li od poznatih književnika iskamčili savet ili preporuku.

Na čokanj protiv treme

Pre predstave u Narodnom pozorištu, a nekad i između činova, skoknuli bi glumci do "Ćore", kako se od milošte nazivala kafana Dardaneli, da s nogu popiju čokanj rakije mučenice i tako se obračunaju sa tremom. A posle predstave, često su tu i ponoć dočekivali raspravljajući o ulogama.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online