Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/
0
Subota 19.04.2014.
01:01
Vesti A

Zmija na večeri

Kada je vizantijski car Vasilije Prvi u 9. veku zauzeo Neretvljansku oblast, u kojoj su živeli Srbi, pokrstio je narod, porušio njihove mnogobožačke hramove, a najveći među njima pročistio i pretvorio u crkvu posvećenu Svetom Vidu. Na osnovu tog podatka i velikog srpskog praznika Vidovdana može se pretpostaviti da je Svetovid bio vrhovni bog Srba.

Vasilije, sin Konstantin i druga supruga Eudoksija Ingerina
 

Međutim, na fasadi župne crkve Useljenja blažene Device Marije iz 8. veka, u Žrnovici kod Splita, pronađen je prikaz drugog boga, Peruna, u borbi sa medvedom, a medved je životinjski lik drugog slovenskog boga Velesa.


Tako ni vrhovni bog Srba iz doba dok su bili mnogobošci do danas nije sa sigurnošću utvrđen jer su jedini izvori o drevnoj religiji narodne legende i pesme. Vizantijski hroničar Prokopije kaže da su Sloveni u vreme naseljavanja Balkanskog poluostrva verovali u jednog glavnog boga, i to boga munje, kome su bila podređena božanstva nižeg reda.

Kako južno od Dunava u geografskim imenima postoje mnogi tragovi imena Peruna, može se pretpostaviti da je kod južnih, kao i kod istočnih Slovena, Perun bio vrhovni bog. Prvih decenija 20. veka srpski etnolog Veselin Čajkanović je došao do zaključka da je vrhovni bog starih Srba bio Dabog, i da je on bio vladar podzemnog sveta i mrtvih, dok je njegov kolega Sreten Petrović bio ubeđen da je vrhovni bog bio Triglav, što je slovensko ime za srpskog boga Trojana, i da je on bio neka vrsta mnogobožačkog svetog trojstva, i vrhovni bog svih Slovena.


U narodnoj religiji zadržali su se ostaci prastarih verovanja u natprirodnu moć životinja, koje štite svoje ljudsko pleme na zemlji, i o tome govore mnoga geografska imena, kao što je, na primer, planinski vrh Međed na Durmitoru. Dosta bića iz slovenske mitologije mogu uzeti oblik neke životinje. Tako, na primer, veštica može postati leptir, mačka ili kobila


Među životinjama koje su Srbi naročito cenili oduvek su vuk i zmija. Obe ove životinje predstavljaju mitskog pretka, s tim što vuk može biti i životinjski oblik boga Dažboga. Zmija je čuvarkuća i tu obično i živi, pod pragom ili ispod ognjišta. Verovalo se da takva zmija predstavlja ili rodonačelnika porodice, prvog pretka od koga je porodica nastala, ili je to predak koji je bio najzaslužniji i koji se po nečemu istakao. Zmija čuvarkuća se pozivala na večeru ukoliko bi porodica bila u nekoj nevolji.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online